Sobota, 20. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Sdělení představuje novou energetickou strategii EU na dalších deset let. Zaměřuje se na tři klíčové pilíře energetické politiky: konkurenceschopnost a udržitelnost doplněné o bezpečnost dodávek, na základě kterých si vytyčuje pět hlavních priorit: dosažení energeticky účinné Evropy; vybudování skutečně celoevropského integrovaného trhu s energiemi, posílení role spotřebitelů a dosažení nejvyšší možné úrovně bezpečnosti; upevnění a rozšíření pozice EU jako lídra v oblasti energetických technologií a inovací; a v neposlední řadě posílení vnější dimenze energetické politiky EU. K jednotlivým prioritám přiřazuje Komise nutné kroky a opatření pro jejich realizaci.

Tento přehled byl vypracován Kanceláří Senátu, oddělením pro EU. Více informací o činnosti Senátu oblasti evropských záležitostí naleznete zde, přehledy dokumentů za jiná časová období zde. Jednotlivé týdenní reporty k nalezení zde.


Studie Evropské komise o fungování maloobchodního trhu s elektřinou pro spotřebitele v EU, kterou v pondělí 15. listopadu zveřejnila Evropská Komise, ukazuje, že spotřebitelé v EU by mohli ušetřit přibližně 13 miliard euro, pokud by přešli na levnější tarify elektrické energie. Studie ukazuje, že spotřebitelé by mohli najít levnější tarif ve více než šesti případech z deseti (62 procent). Ta také ukazuje, že spotřebitelé plně nevyužívají možnosti úspor, které nabízí liberalizace trhu, která jim dává možnost výběrů z více dodavatelů elektřiny. Informovanost spotřebitelů je nízká: pouze jeden ze tří (32 procent) spotřebitelů v EU má možnost srovnání nabídky a téměř polovina z nich (47 procent) neví, kolik elektřiny spotřebují. Komise chce přijmout řadu opatření, která usnadní výběr pro spotřebitele a posílit postavení spotřebitelů v EU na trhu s energií, včetně snazšího porovnání cen a účinnějšího řešení stížností. Kompletní studie je k nalezení zde.


Německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen dnes naznačil, že současná pravidla pro výpočet výkupních cen solární energie by se mohla změnit. Ministr řekl, že zachování současných pravidel nemůže po roce 2012 garantovat. Německo má jeden z největších trhů solární energie na světě, stejně jako v České republice se ale tato část trhu zatím neobejde bez dotací.
Výši dotací pro výrobu solární energie upravuje zákon o obnovitelných zdrojích. O jeho znění se příští rok v Německu znovu povedou debaty. Tamní vláda pravého středu v polovině loňského roku výkupní ceny neplánovaně snížila a s dalším snížením výkupních cen energií ze solárních článků se počítá příští rok.
Ministr Röttgen podle agentury Reuters řekl, že o budoucnosti zmíněného zákona o obnovitelných zdrojích vláda se zástupci odvětví solární energie intenzivně jedná.


Do 30. listopadu 2010, nejzazšího termínu pro registraci stanoveným nařízením REACH, bylo úspěšně předloženo 24 675 registračních dokumentací pro 4 300 látek, včetně téměř 3 400 nově zavedených látek (tzv. phase in). Konečný počet registrací a látek bude možné stanovit až v následujících týdnech, kdy budou zpracovány veškeré obdržené dokumenty. ECHA bude počty registrací a látek pravidelně na svých webových stránkách aktualizovat. Cílem REACH je zlepšit ochranu lidského zdraví a životního prostředí, jakož i konkurenceschopnost průmyslu prostřednictvím bezpečného používání chemických látek. Přibližně 86 procent registrací provedly velké společnosti a 14 procent malých a středně-velkých firem. Společnosti reprezentující výrobce mimo EU se na registracích účastnily z 19 procent. Většina zápisů přišla od společnosti se sídlem v Německu, Velké Británii, Nizozemsku, Francii a Belgii. Počet registrací je v souladu s původním odhadem Komise.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů