Pátek, 29. března 2024

Inspirace pro města a regiony z Česka i Švýcarska

Inspirace pro města a regiony z Česka i Švýcarska

Jak si počínají města ve vybraných oblastech udržitelného rozvoje ve Švýcarsku i v ČR? Kdo byl letos oceněn jako nejlépe postupující Zdravé město? Tyto a mnohé další odpovědi se dozvěděli účastníci XVII. celostátní konference Národní sítě Zdravých měst ČR, zaměřené především na přenos inspirace v různých oblastech rozvoje mezi obcemi a regiony ze Švýcarska a z České republiky a na oblast udržitelného rozvoje a jeho implementaci do praxe. Akce se uskutečnila pod záštitou ministra pro místní rozvoj ČR Kamila Janovského.

Konference Národní sítě Zdravých měst ČR byla uspořádána ve spolupráci s partnerskou organizací Equiterre, která ve Švýcarsku realizuje řadu zajímavých projektů a aktivit v oblasti udržitelného rozvoje, včetně podpory pro mezinárodní programy Zdravé město a místní Agenda 21. Zástupci společnosti Equiterre stejně jako reprezentanti švýcarských měst Délémont a Nyon a kantonu Ženeva připravili své prezentace na témata obnovitelné zdroje energie (Město Délemont), urbanismus jako nástroj udržitelného rozvoje ve městech (Město Nyon) a "zelené nakupování" (kanton Ženeva). Bohužel vzhledem k nepřízni počasí a výrazným komplikacím na letištích se švýcarští zástupci ani po několika desítkách hodin nedostali do ČR a jejich prezentace tak musely být improvizovaně a krátce představeny v zastoupení. Účastníci konference, kterých byla více než stovka, i všichni další zájemci však mohou prezentace v českém jazyce stáhnout na stránkách konference (viz odkaz níže) a navíc jsou tyto příklady spolu s mnoha dalšími přehledně zpracovány v nové publikaci s názvem "INSPIRUJME SE! Ukázkové aktivity a dobrá praxe z obcí a regionů Švýcarska a České republiky", která je rovněž volně ke stažení na webových stránkách NSZM i samotné konference.

Konferenci zahájil náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba, který zároveň představil aktuality, programy, aktivity a finanční nástroje ministerstva pro podporu rozvoje v obcích a regionech. Rovněž zde byla byla oceněna úspěšně postupující Zdravá města. "Cenu za dlouhodobý a ukázkový postup ke kvalitě Zdravého města" převzali zástupci Zdravých měst Chrudim, Kopřivnice a Vsetín. Tito také prezentovali své ukázkové postupy v tématech jako je strategické plánování a řízení, zapojování veřejnosti, postup k hodnocení udržitelného rozvoje na místní úrovni či úspěchy v mezinárodních soutěžích v oblasti regenerace veřejných prostranství.

Odpolední blok konference byl věnován implementaci udržitelného rozvoje do praxe obcí, regionů a území v České republice. Aktivity Ministerstva pro místní rozvoj a témata spojená se Strategickým rámcem udržitelného rozvoje ČR a jeho implementací do praxe prezentoval Igor Hartmann, ředitel odboru analýz a strategie MMR. Ředitel NSZM Petr Švec pak představil konkrétní aktivity NSZM spojené s databázovým provazováním strategií měst s tímto celostátním dokumentem. V bloku též vystoupila Marie Petrová s aktivitami Ministerstva životního prostředí pro podporu místní Agendy 21 a Jiří Markl za resort místního rozvoje k dalším mezinárodním a národním aktivitám v oblasti regionálního rozvoje.

Konferenci zakončila burza dobré praxe, během níž zástupci českých Zdravých měst prezentovali své osvědčené postupy v různých oblastech rozvoje - ve Zdravém městě Litoměřice se zapojují do plánování rozvoje města také děti a mládež prostřednictvím Dětského zastupitelstva a speciálního dětského slyšení; Zdravé město Mladá Boleslav dlouhodobě a koncepčně pracuje se seniory, pro které připravuje řadu aktivit, od sportovních her až po zajímavý občasník; osvědčenými metodami spolupráce s romskou komunitou se zas může pochlubit Zdravé město Prachatice a Zdravé město Tábor je jedním z průkopníků využívání stlačeného zemního plynu jako pohonu pro autobusy městské hromadné dopravy či služební vozidla úřadu.
Na akci byly k dispozici ukázky Regionálních produktů, zájemci mohli zakoupit také produkty "férového obchodu".

Podrobný program, fotografie a prezentace jsou ke stažení na stránce www.zdravamesta.cz
Konference proběhla za finančního přispění Fondu Partnerství (Program švýcarsko-české spolupráce) a Ministerstva pro místní rozvoj. Mediálním partnerem akce byl časopis Moderní obce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů