Pátek, 29. března 2024

Česko je pro práci na nové politice ochrany životního prostředí

Česko je pro práci na nové politice ochrany životního prostředí

V diskusi o plánu připravit novou evropskou politiku ochrany životního prostředí bude Česká republika zastáncem přípravy už sedmé společné evropské strategie na tomto poli. Novinářům to dnes při představení českého překladu nedávno publikované Souhrnné zprávy o stavu životního prostředí Evropy řekla náměstkyně ministra Rut Bízková. Dokument, který shrnuje vývoj životního prostředí Evropy v posledních pěti letech, podle ní dává jasný signál Evropanům, že chtějí-li být zdraví a dlouhověcí, musí se starat o své životní prostředí.

Zpráva konstatuje, že evropská populace stárne a na životní prostředí starého kontinentu se nelze dívat pouze z jeho perspektivy. "Musíme uvažovat v globálních souvislostech," uvedla Bízková s tím, že je dlouhodobě neudržitelné, aby Evropa využívala zdroje surovin z jiných světadílů, a tím pádem i emise produkovala tam. Zpráva podle ní říká, že Evropané nemají právo na dobrý a zdravý život jen proto, že se v Evropě narodili. Zpráva ukazuje, že jak pro Evropu, tak pro zbytek světa platí, že lidé spotřebovávají víc přírodních zdrojů, než je environmentálně stabilní.

V kapitole změna klimatu dokument například uvádí, že emise evropské sedmadvacítky byly loni 17 procent pod úrovní roku 1990, například emise z dopravy ale mezi lety 1990 a 2008 vzrostly o 24 procent. V ochraně přírody se nepodařilo zastavit úbytku druhů. Existuje přitom jasná souvislost mezi úbytkem biodiverzity a ohrožením služeb, které příroda společnosti poskytuje, jako jsou voda, stabilní klima a podobně.

Celá zpráva je publikována pouze elektronicky na www.eea.europa.eu/soer. V češtině nabízí Česká informační agentura životního prostředí dvousetstránkovou tištěnou syntézu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů