Čtvrtek, 28. března 2024

Ze SFŽP odešla šéfka programu Zelená úsporám

Ze SFŽP odešla šéfka programu Zelená úsporám

Ze Státního fondu životního prostředí odešla Irena Plocková, v podstatě výkonná ředitelka programu Zelená úsporám. Stalo se tak po neshodách Plockové s novým vedením fondu, které jmenoval ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Miliardový program, z něhož stát dotuje zateplování domů a výměnu starých kotlů za ekologické vytápění, tak přišel o klíčovou expertku, uvedl dnes server Aktuálně.cz.

Plocková se rozhodla odejít ze SFŽP poté, co ji nový ředitel Libor Michálek odvolal z funkce své náměstkyně a nabídl jí křeslo ředitelky odboru. Nabídku Plocková nepřijala. "Nerada odcházím od nedodělané práce," řekla serveru Plocková, podle níž vázla komunikace s novým vedením fondu. "Nechtěla jsem dělat potíže," dodala.

Ačkoli vedení státního fondu tvrdí, že odchodem Plockové není fungování programu Zelená úporám nijak ohroženo či omezeno, podle bývalého ředitele fondu Petra Štěpánka hrozí minimálně, že se opozdí hodnocení žádostí lidí o dotaci na zateplování.

Plocková odchází v době, kdy ekologický fond pozastavil přijímání nových žádostí o dotaci na zateplování domů.

Podle mluvčí fondu Lenky Brandtové by tato událost neměla mít vliv na to, že se přijímání dalších žádostí obnoví od února, jak fond slíbil. "Pracujeme normálně dál, program není nikterak ohrožen, únorový termín nadále platí," řekla Aktuálně.cz mluvčí fondu Brandtová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů