Čtvrtek, 28. března 2024

E15: Teplárna Č. Budějovice postaví kotel na biomasu za 750 mil.

E15: Teplárna Č. Budějovice postaví kotel na biomasu za 750 mil.

Teplárna České Budějovice se chystá postavit kotel na biomasu za tři čtvrtě miliardy korun. Stejně jako Plzeňská teplárenská tím chce omezit spalování potenciálně nedostatkového hnědého uhlí a díky kombinované výrobě tepla a elektřiny vydělat na zelených bonusech, píše dnešní vydání E15.

Vyšší výkupní ceny elektřiny garantuje stát v rámci podpory obnovitelných zdrojů. "Návratnost je nastavena v rámci výkupu na 20 let," sdělil E15 manažer výroby Miroslav Houfek.

Vítěz tendru, který společnost vypsala, instaluje kotel o výkonu 30 megawattů a po spuštění v roce 2013 dodá do sítě 300.000 gigajoulů tepla a 52.000 megawatthodin elektřiny ročně.

Nový zdroj ročně spálí 75.000 tun dřevní štěpky a 20.000 tun peletek. "To by mělo nahradit spalování 30.000 a výhledově až 45.000 tun uhlí," dodal Houfek.

Teplárna v současnosti odebírá surovinu ze Sokolovské uhelné. Podle Houfka není problémem ani možný nedostatek dřevní biomasy, před kterým varuje Energetický regulační úřad. "Podepsali jsme s dodavateli smlouvy o smlouvách budoucích, a tím máme zajištěné dlouhodobé kontrakty na veškeré potřebné dodávky biomasy pro náš nový kotel," dodal Houfek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů