Středa, 24. dubna 2024

Fersmanovo muzeum v Moskvě - jedinečná sbírka minerálů

Moskevské Fersmanovo muzeum vlastní jednu z nejzajímavějších světových mineralogických sbírek. Již téměř tři sta let láká nejen na přírodní minerály, krystaly a nejrůznější geologické zvláštnosti, ale i na předměty vyrobené z drahých kamenů.

Fersmanovo muzeum v Moskvě - jedinečná sbírka minerálů

Nechte se pozvat do jednoho z nejzajímavějších světových mineralogických muzeí! Jeho sbírka exponátů, pocházejících z celého světa, zahrnuje více než 135 000 položek - surové krystaly, geody, drúzy, umělecké předměty z drahých kamenů pocházející z 18. - 20. století a mnoho dalších mineralogických klenotů.

Muzeum bylo založeno v roce 1716 v Petrohradě jako Mineralogický kabinet uměleckých sbírek a od roku 1725 se rozrůstalo za podpory Ruské akademie věd. V roce 1934 bylo společně s Akademií věd přemístěno do Moskvy a umístěno do historické budovy, která reprezentuje moskevskou architekturu počátku 19. století. Tato budova byla postavena pro hraběte Orlova - Česmenského jako jízdárna se stájemi a za vlády cara Mikuláše I. byla přestavěna na taneční sál pro carský dvůr.

Historie muzea je přímo spojena s historií ruské mineralogické vědy - většina slavných ruských mineralogů pracovala přímo pro muzeum, nebo s ním alespoň byla jejich činnost spojená.

Zažijte jedinečnou atmosféru spojení historie a mineralogie!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů