Čtvrtek, 28. března 2024

Adoptujte břehuli!

Adoptujte břehuli!

Sdružení Calla spouští v těchto dnech nový projekt pod názvem "Adoptujte břehuli!" Jeho cílem je zajistit v příštích letech pravidelnou péči o hnízdiště ohrožených břehulí říčních v Jihočeském kraji.

Calla se o kolonie břehulí stará úspěšně již několik let. Díky našemu úsilí a spolupráci dalších jednotlivců i organizací se v posledních letech podařilo zastavit prudký pokles břehulí populace v jižních Čechách. Mezi lety 1999 a 2009 totiž klesly počty břehulí v jižních Čechách o více než polovinu. Údržba hnízdních stěn břehulí není technicky ani finančně náročná, zato se však musí provádět opakovaně, nejméně jednou za dva roky. Tento ptačí druh je dnes již zcela závislý na vhodné péči o hnízdní stěny v aktivních i opuštěných pískovnách.

Protože grantové prostředky využitelné na pravidelnou péči o lokality ohrožených druhů jsou omezené, rozhodli jsme se oslovit širokou veřejnost se žádostí o podporu formou symbolické adopce určitého počtu břehulí. Přitom se nemusí jednat pouze o finanční příspěvek. Jinými formami pomoci břehulím mohou být zapůjčení techniky pro úpravu hnízdních stěn nebo věnování pozemků v přírodovědně cenných pískovnách. Všichni dárci obdrží certifikát adoptivních rodičů a Calla je bude informovat o využití daru a úspěšnosti hnízdění adoptovaných břehulí.

"Člověk připravil břehule regulací vodních toků o jejich přirozená hnízdiště. Projekt "Adoptujte břehuli!" proto chápeme jako splacení určitého dluhu, který vůči tomuto ohroženému druhu máme," říká Jiří Řehounek, který se v Calle věnuje ochraně a obnově těžebních prostorů.

Více informací o projektu i samotných břehulích najdou všichni zájemci na nové webové stránce www.calla.cz/brehule.

Kontakty: RNDr. Jiří Řehounek (Calla) - tel. 605 066 898, e-mail RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů