Čtvrtek, 28. března 2024

Dohoda v Cancúnu

V noci na sobotu se po čtrnácti dnech vyjednávání svět dohodl na důležitých krocích k dosažení nové globální klimatické smlouvy.

Dohoda v Cancúnu

Ministři životního prostředí odsouhlasili tzv. Cancúnskou dohodu (Cancun agreement), která představuje soubor rozhodnutí o mnoha různých oblastech vyjednávání. Důležitou součástí je nový "klimatický fond", který by měl pomoci rozvojovým zemím adaptovat se na změny klimatu a investovat do bezuhlíkových technologií. Důležitý pokrok byl dosažen také v oblasti mechanismu na ochranu pralesů a v oblasti podpory transferu technologií. Naopak nedaří se nalézt dohodu přímo v oblasti snižování emisí. Další vyjednávání budou směřovat na konferenci příští rok v Jihoafrické republice. Dohodu ze všech zemí nepodpořila pouze Bolívie, informace o jejím nesouhlasu bude součástí dokumentu.

Petr Patočka z organizace Glopolis, z místa jednání výsledky komentuje: "Kompromisní text navržený mexickým předsednictvím byl velmi pozitivně přijat většinou zemí. Část účastníků těsně před tím pravděpodobně již nevěřila, že se podaří dohody dosáhnout. Velkým pokrokem je založení klimatického fondu, ze kterého se budou podporovat projekty v zemích, které budou změnami klimatu postiženy nejvíce."

Jiří Jeřábek z Klimatické koalice dodává: "První týden konference představoval opravdu vlažný rozjezd o to větší bylo překvapení z dohody, kterou podpořila na jedné straně Čína a Indie, na druhé straně USA, EU i Japonsko. To je pozitivní signál, že vyjednávání na úrovni OSN mají smysl, a že existuje politická vůle problém řešit celosvětově. Není ale možné usnout na vavřínech. Nejdůležitější část vyjednávání, kdo a kdy sníží emise skleníkových plynů, není ani zdaleka vyřešená."

Kontakty:
Petr Patočka, Glopolis
patocka@glopolis.org, mob: +420 773 687 862

Jiří Jeřábek, Klimatická koalice
jiri.jerabek@ecn.cz, mob: +420 775 692 169

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů