Pátek, 19. dubna 2024

Stromy dostaly vánoční dárek - bezplatné ošetření

Stromy dostaly vánoční dárek - bezplatné ošetření

Devatenáct významných stromů České republiky, mezi nimi například 600 let stará Sudslavická lípa, památný Teslínský buk nebo lípa rostoucí před rodným domem spisovatele Vítězslava Hálka, získalo vysněný vánoční dárek. Na jaře příštího roku je zdarma kompletně ošetří špičkoví odborníci. Stane se tak díky grantu Zdravé stromy pro zítřek, který uděluje Nadace Partnerství a Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Sudslavická lípa patří mezi nejmohutnější jihočeské lípy, podle lidových pověstí pod ní v dobách husitských tábořil Jan Žižka. Prožitých 600 let se však podepsalo na její vitalitě, některé větve odumřely, stříšky zakrývající dutiny potřebují opravit. Podobně jako další památné stromy po celé republice potřebuje i Sudslavická lípa odborné ošetření. Pouze tímto způsobem lze zajistit její lepší zdravotní stav, odolnost a bezpečnost pro okolí. Z tohoto hlediska měla Sudslavická lípa štěstí, že získala spolu s dalšími osmnácti stromy od Nadace Partnerství poukaz na bezplatné ošetření.

"Rozdělováním bezplatných ošetření chceme obce i veřejnost upozornit na fakt, že o stromy (a nejen ty vzácné) musíme kvalitně a hlavně včas pečovat," uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství a dodává, že zdravotní řez by se měl u zdravých stromů provádět přibližně každých pět až šest let. U proschlých stromů je pak péče velmi individuální s ohledem na suché a prasklé větve, které by mohly ohrožovat bezpečnost lidí. Malé obce, školy nebo sdružení však na ošetření stromů nemají dostatečné množství financí. Zdravé stromy pro zítřek tak pro ně představují mnohdy jedinou možnost, jak pečovat o historicky i esteticky významné stromy. Velký zájem o ošetření potvrzuje také rok od roku se zvyšující počet žádostí.

Vybrané stromy ošetří kvalifikovaní pracovníci s certifikátem European Tree Worker (Evropský arborista), kteří prošli zkouškou prokazující úroveň jejich odborných znalostí. Podle Světlany Vávrové ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu je právě certifikát vizitkou profesionála a může obcím, které nemají přehled o nabízených službách, posloužit jako vodítko. "Malé obce se mnohdy kvůli nedostatku peněz i informací uchylují k neodborným řezům. Takovéto zásahy však mohou strom nezvratně poškodit a v horších případech i zkrátit jeho život," říká v závěru Vávrová.

Více informací ráda poskytne:
Ivana Adámková, Nadace Partnerství, koordinátorka grantů, ivana.adamkova@nap.cz, 515 903 131
Světlana Vávrová, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, vavrova@szkt.cz, 257 323 953, 724 900 597

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů