Středa, 24. dubna 2024

Drobilův protiútok: vyhazuje podřízené

Drobilův protiútok: vyhazuje podřízené

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) spustil personální rošádu, která ho má podle všeho uchránit před blížícím se skandálem. Včera svolal mimořádnou tiskovou konferenci, na níž oznámil, že odvolal ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. A svému prvnímu náměstkovi Dušanu Fibingrovi nařídil dovolenou. Současně ukončil poradenskou smlouvu s Martinem Knetigem.

Podle serveru iDnes.cz Drobilův poradce Knetig naléhal na ředitele Michálka, aby manipuloval výběrovými řízeními ve prospěch předem domluvených firem. Knetig to údajně zdůvodňoval tím, že je nutné vytvořit finanční fond pro další politickou kariéru Pavla Drobila. Knetigovy promluvy si však Michálek začal nahrávat skrytým mikrofonem.

"Místo toho, aby problém řešili se mnou jako svým nadřízeným, předávali skrytě pořízené nahrávky sdělovacím prostředkům, což do budoucna zkomplikuje vyšetření případu," prohlásil Drobil na krátkém briefingu.

Ředitel fondu Michálek už podal trestní oznámení, v němž upozorňuje na korupční pozadí zakázky na komplexní poradenství při vodohospodářských projektech.

Co konkrétně se na fondu dělo a proč padala trestní oznámení, Drobil nevysvětlil. "Pro mě samotného je ta situace nepřehledná," řekl Drobil.

AUTOR: Radek Kedroň
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů