Úterý, 23. dubna 2024

Projekt kyjovské bioplynové stanice dostal zelenou

Projekt kyjovské bioplynové stanice dostal zelenou

Projekt bioplynové stanice, která má za 200 milionů korun vyrůst v Kyjově na Hodonínsku, dostal zelenou od Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Úřad ukončil zjišťovací řízení o posuzování vlivů stavby na životní prostředí. ČTK to zjistila z webových stránek kraje. Stavba by podle starosty města Františka Lukla měla být zahájena na jaře příštího roku.

Bioplynová stanice má vyrůst v průmyslové zóně Jih, kde stojí kompostárna a čistírna odpadních vod. Investorem je společnost E-Bio Kyjov. Zhruba čtvrtinový podíl ve firmě má Teplárna Kyjov, kterou kontroluje elektrárenská firma E.ON. Kromě kyjovské teplárny mají v nově vzniklé společnosti E-Bio Kyjov podíl město, společnost E-Efekt (dceřiná firma navázaná na EON) a ratíškovická firma Recht, která bude dodavatelem surovin pro výrobu biomasy.

Podle Lukla má projekt bioplynové stanice zabránit zvyšování cen tepla ve městě. Kyjovská teplárna v současnosti odebírá zbytkové teplo ze sklářského provozu společnosti Vetropack, jehož množství se letos snížilo. "Jako jedni z akcionářů teplárny se musíme postavit čelem k tomu, že se nám vstupy snižují a musíme je něčím nahradit. Abychom je nemuseli nahrazovat drahým plynem, hledáme jiné řešení," uvedl Lukl.

Podle něj stavba bioplynové stanice může začít na jaře příštího roku. Zahájení provozu je plánováno na léto 2012. Maximální výkon bioplynové stanice bude 3,2 MW. V kraji bude patřit k větším stavbám tohoto typu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů