Čtvrtek, 28. března 2024

EU pomůže postavit nové sběrné dvory v Klenčí a Hostouni

EU pomůže postavit nové sběrné dvory v Klenčí a Hostouni

Dva nové moderní sběrné dvory, jejichž stavbu podpoří Evropská unie, vzniknou příští rok na Domažlicku v Klenčí pod Čerchovem a v Hostouni. Náklady na každý z dvorů jsou kolem deseti milionů korun a lidé v nich budou moci ukládat všechny druhy odpadů, sdělila ČTK Miloslava Janovská z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje.

V Hostouni, kde žije kolem 1370 obyvatel, ani v podobně velkém Klenčí pod Čerchovem dosud sběrný dvůr nebyl, pro obyvatele je ale velmi potřebný.

V Hostouni vyroste dvůr za 10,95 milionu Kč vedle viaduktu železniční trati. EU přispěje na náklady 90 procenty. Dvůr o ploše přes 1700 metrů čtverečních ročně pobere kolem 159 tun odpadu. Také v Klenčí podpoří EU 90 procenty výstavbu dvora za 10,72 milionu Kč. Bude stát na pozemku blízko areálu bývalých kasáren a má stejnou kapacitu jako dvůr v Hostouni.

Sběrný dvůr bude vybaven nádobami na všechny druhy odpadů, které produkují obyvatelé včetně velkoobjemových kontejnerů a speciálních kontejnerů a zařízení pro nebezpečné odpady. Lidé tam budou moci ukládat jakýkoli odpad z domácnosti, například starý nábytek a koberce, vyřazené spotřebiče, biologický či nebezpečný odpad. Ve dvoře bude minikompostárna a štěpkovače bioodpadu ze zahrad.

V Plzeňském kraji, kde je kolem 500 měst a vsí, funguje bezmála sedm desítek sběrných dvorů. "Jejich výhodou je, že díky obsluze jsou odpady odděleně shromažďovány a tříděny a velká většina z nich je pak materiálově využívána," dodala Janovská.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů