Pátek, 19. dubna 2024

Drobilův nejlepší rádce

Zadáte-li do vyhledávače na webové stránce ministerstva životního prostředí jméno "Martin Knetig", odpovědí vám bude, že žádný takový záznam nelze nalézt.

Drobilův nejlepší rádce

Od včerejška už ale osmatřicetiletý milovník jachtingu Knetig jeden nepřehlédnutelný záznam má: zničenou nebo minimálně na dlouho přerušenou politickou kariéru svého přítele, místopředsedy ODS a ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Na první pohled vypadá celý příběh velmi přehledně a jen potvrzuje známé schéma českého politického zákulisí, v němž se žádný významnější hráč neobejde bez "svého Šloufa". Muže, jemuž absolutně důvěřuje, který jeho jménem vyřizuje záležitosti, při nichž je třeba méně diplomacie, než je v politice běžné, který ale nezastává žádnou vyšší oficiální funkci (pokud vůbec nějakou má), než je poradce.

Nemá tak žádnou pravomoc a v případě "problémů", do nichž by mohl stáhnout i svého politika, je po ruce vysvětlení: ten člověk jednal pouze na svou pěst.

Tady se nám ale dosud přehledná historka zamotává. Je možné říci, že Knetig dostal od Drobila úkol sehnat možná až stovky milionů do pokladny ODS?

Můj člověk v lesích

Jasný důkaz chybí, dosud zveřejněné nahrávky rozhovorů Drobila i Knetiga nám nezpochybnitelnou odpověď prostě nedávají. Jisté ale je, že se pouto mezi oběma pozdními třicátníky podle všeho blížilo oboustranné závislosti.

"Ve vašem případě to byla politická nominace, kterou udělal sice Martin Knetig, ale já ji absolutně pokryl svou osobou," říká Drobil šéfovi Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi, který si rozhovor tajně nahrával.

Téměř mystickou sílu poradce (v tu dobu navíc ještě neformálního), který vybírá šéfa instituce s rozpočtem v desítkách miliard, pak dokládá ještě jeden moment rozhovoru. Drobil v něm stručně řečeno Michálkovi jasně říká: pokud se nebudete s Knetigem, který má mou absolutní důvěru, bavit, ve své funkci okamžitě končíte.

Takový vztah se nerodí jen tak. Drobil se s Knetigem zná deset let, přivedl si jej s sebou už před třemi lety do Lesů České republiky, jejichž dozorčí radě až do letošního června předsedal. A spolu pak v létě zamířili i na ministerstvo životního prostředí. Jen pár dní předtím se stal Drobil i místopředsedou ODS. A Knetig tím, přes nějž k nové politické hvězdě a jednomu z nejbližších spolupracovníků samotného premiéra vede cesta.

Jdi na policii. Nebo ke mně

Drobil se teď hájí tím, že o sóloakcích svého nepostradatelného rádce neměl ani tušení. Pokud nebyl Michálek jediný na světě, komu Knetig o "budoucím premiérovi" a potřebě finanční injekce do jeho kariéry vykládal, nezní to úplně pravděpodobně: podobné historky se obvykle po Praze rozběhnou velmi rychle, a to hlavně směrem k lidem, o nichž jde v takových hovorech řeč.

Nahrávka rozhovoru Drobil - Michálek nám tady ale mnoho nepomůže. Michálek sice hovoří o věcech, které by ho kvůli Drobilovi mohly přivést za mříže, ministr se ale ani jednou nezeptá, o co má vlastně přesně jít.

"Nevím, co máte vlastně nahraný, mně je to prostě jedno," říká v jednu chvíli Drobil. "Ode mě nikdo jiný mandát než standardní řešení bohužel někdy nestandardních situací, tak jak to v politice bývá, neměl a nemá."

Chvíli předtím dokonce Michálka posílá na "nejbližší policii" a až poté po něm žádá, aby nahrávky svých rozhovorů s Knetigem raději zničil a nabízí, že by z něj mohl v budoucnu udělat svého náměstka. Netuší v tu chvíli, že je sám nahráván, a z jeho slov prosvítá sebejistota, že se přece musí najít cesta, jak tuhle nepříjemnost "rozumně" zprovodit ze světa.

Cesta se nenašla, Pavel Drobil včera po poledni rezignoval, byť ještě dopoledne v rozhovorech s novináři říkal, že cítí podporu zevnitř ODS a nic špatného rozhodně neprovedl. Jen si prý možná vybral špatné lidi.

"Pavel Drobil má moji důvěru, považuji ho za slušného a poctivého člověka," vyprovodil ho na cestu z politiky premiér Petr Nečas.

AUTOR: Jindřich Šídlo
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů