Čtvrtek, 28. března 2024

V Karlovarském kraji připravují mistrovství v sečení bolševníku

V Karlovarském kraji připravují mistrovství v sečení bolševníku

V Karlovarském kraji by se mohlo v příštím roce konat první mistrovství České republiky v sečení bolševníku. Připravuje jej sokolovské ekologické sdružení Natura 99, které se problematice invazivního plevelu dlouhodobě věnuje. Vzhledem k nebezpečnosti bolševníku ale budou moci soutěžit jen vyškolení likvidátoři bolševníku, řekl ČTK předseda sdružení Jiří Korbel.

"V první fázi hledáme partnery, kteří budou ochotni podpořit finančně i materiálně tuto akci. Chceme požádat o dotaci Karlovarský kraj. Podporu bychom mohli získat i přes Asociaci nevládních neziskových aktivit Karlovarského kraje," uvedl Korbel.

Podle plánů organizátorů by se mělo soutěžit v kategoriích jednotlivci a skupiny ve dvou soutěžních dnech. Lokality s výskytem bolševníku určené k zásahům budou vybrány se souhlasem vlastníka.

"Losem budou přiděleny lokality, kde posléze mohou závodníci na vlastní riziko předvést svoji zručnost a vytrvalost za účasti zdravotního dohledu pro případ potřísnění šťávami bolševníku," popsal Korbel. Výsledky pak vyhodnotí porota, která zdokumentuje rychlost, kvalitu, rozsah provedeného zásahu.

Invazivní bolševník je v Karlovarském kraji velmi rozšířen. Ze zahrad zámku Kynžvart na Chebsku, kde byl původně vysazen jako okrasná rostlina, se také zřejmě rozšířil. Strategii boje proti bolševníku připravuje Karlovarský kraj, asi nejdál jsou pak Mariánské Lázně, které připravily pilotní projekt likvidace tohoto plevele na území o rozloze zhruba 120 kilometrů čtverečních.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů