Úterý, 16. dubna 2024

Národní laboratoř zlepší z peněz EU analýzy výrobků pro děti

Národní laboratoř zlepší z peněz EU analýzy výrobků pro děti

Národní referenční laboratoř zlepší z peněz EU analýzy výrobků pro děti do tří let. Nakoupila za 14 milionů korun další čtyři špičkové analytické přístroje, které podstatně rozšíří její kapacitu pro zjišťování toxických látek, a tím i zachycení nebezpečných výrobků. Novinářům to dnes řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová.

"Díky investici získáváme možnost lépe a včas odhalit toxické látky, které mohou být v hračkách, kojeneckých lahvích, dětských dudlících, kosmetice, kuchyňském nádobí, potravinářských obalech a dalších výrobcích," uvedla.

Zlepšení analýz umožní i včas vyhledat a následně stáhnout z trhu nebezpečné výrobky. Velmi rizikové jsou zejména hračky s obsahem ftalátů a těžkých kovů, jako jsou olovo a kadmium, kuchyňské náčiní, z něhož se mohou uvolňovat rakovinotvorné látky, či textilní výrobky uvolňující škodlivý formaldehyd.

Národní laboratoř provádí laboratorní analýzy a vyšetření podle požadavků ministerstva zdravotnictví, krajských hygienických stanic, České obchodní inspekce a další státních institucí. Poskytuje služby také občanům a firmám. Je zapojena do celoevropské sítě referenčních laboratoří (Community Reference Laboratory Network), které spolupracují při zavádění nových analytických metod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů