Čtvrtek, 28. března 2024

Odvolaný šéf žádá omluvu a návrat do funkce

Odvolaný šéf žádá omluvu a návrat do funkce

Korupční kauzu, která za jediný den smetla ministra životního prostředí Pavla Drobila, začala šetřit policie. Detektivové včera několik hodin vyslýchali odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který pořídil nahrávky o údajné korupci ve svém úřadu.

Michálek tvrdí, že se odvoláním z funkce cítí poškozen. "Je opravdu pochybení, když člen vlády, která se nazývá vládou boje proti korupci, odvolá člověka, který na korupci upozorní? Optimální scénář dle mého názoru je, aby pánové přiznali chybu a stáhli zpět mé odvolání," řekl Michálek v rozhovoru pro HN na adresu premiéra Petra Nečase.

Drobilova kauza začala mezitím ohrožovat celou vládu. Vyšlo totiž najevo, že premiér o případu věděl již několik týdnů, ale nijak nezasáhl. HN jednání s Michálkem popsal šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. "S panem Michálkem jsem se sešel dne 11. listopadu v mé pracovně. Informoval mě o údajném nekalém jednání svého prvního náměstka Fibingra ve vztahu k bankovní instituci," napsal HN Poul.

Ani to však nepřimělo Nečase, aby do případu zasáhl. Nebo se alespoň začal o věc zajímat. "Předseda vlády mým prostřednictvím doporučil panu Michálkovi obrátit se na ministra životního prostředí a současně uložil ministru Drobilovi, aby vyzval pana Michálka předat podezření k prošetření policii," brání premiéra Poul. Nejasnou roli Petra Nečase v aféře hned využily ke zviditelnění Věci veřejné. Na dnešek svolaly koaliční jednání a vyzvaly premiéra, aby "očistil vládu".

"Předseda vlády nemá zjišťovat a nesmí zjišťovat, kdo a kdy a za jakých okolností podal trestní oznámení a v jakém stadiu je policejní vyšetřování," svaluje premiér vinu na samotného Michálka. A stejně reaguje i ODS, která zatím podporuje Drobila jako svého místopředsedu.

Kromě Věcí veřejných se kauzy chytila i opozice. ČSSD na úterý svolala mimořádné jednání sněmovny, zkusí vyslovit vládě nedůvěru.

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů