Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Směrnice o bateriích (2006/66/ES) usiluje o zlepšení vlivu baterií a akumulátorů na životní prostředí. Stanoví zvláštní pravidla pro uvádění baterií a akumulátorů na trh a pro sběr, zpracování, recyklaci a odstraňování odpadních baterií a akumulátorů. Zejména zakazuje uvádět na trh baterie a akumulátory, které obsahují rtuť a kadmium. Tento zákaz se uplatní při překročení stanovených limitů a podléhá mnoha výjimkám. Jedna ze zvláštních výjimek, jež je stanovena v čl. 4 odst. 3 písm. c) uvedené směrnice, se týká používání kadmia v přenosných bateriích a akumulátorech pro bezšňůrové elektrické nástroje. Tato výjimka je předmětem této zprávy.


Koncem ledna letošního roku získal ČHMÚ významného pomocníka - superpočítač pro předpovídání vývoje počasí na území České republiky. Díky němu, a také s využitím předpovědního modelu Aladin, mohou meteorologové lépe identifikovat aktuální polohy bouřek a prognózovat jejich další pohyb a intenzitu. Tím pádem i rychleji upozornit na blížící se bleskové povodně na menším území, které jsou v našich zeměpisných šířkách nejnebezpečnějším přírodním živlem. Meteorologové si pochvalují, že díky superpočítači může výstraha před blížící se povodní přijít až o dvě hodiny dříve než kdykoliv předtím. Unikátní projekt přijde po úplném dokončení na 132 milionů korun, přičemž z 85 procent je financován z peněz evropských fondů určených na životní prostředí.

Zprávy o vytvoření umělého života sice přeháněly, ale i tak jde o přelomový objev. Řeč je o týmu doktora Craiga Ventera, kterému se díky patnáctiletému výzkumu v květnu podařilo vytvořit buňku s umělou DNA. V případě DNA nejde o napodobeninu, ale je zcela nově vytvořená. Buňka s tímto novým a umělým softwarem se navíc dokázala množit. Vytvořila si přes miliardu kopií, které obsahovaly identickou DNA. Objev přiblížil lidstvo k vytvoření umělého života. Dal také návod, jak vytvářet mikoorganismy a bakterie, které bychom pomocí vytvoření specifické DNA mohli programovat k libovolným účelům. Mohli bychom pěstovat léčivé mikroorganismy nebo bakterie čistící životní prostředí požíráním a zadržováním oxidu uhličitého.

Britská zastoupení firem Honda a Heineken se rozhodla snížit dopad svých kampaní na životní prostředí a využijí jako první novou technologii z nabídky Starcom MediaVest Group. Ta ve spolupráci s ekologickou organizací Envido vytvořila systém vyčíslující znečištění způsobené marketingovou komunikací firem. Podle šéfa marketingu skupiny Starcom to pomůže firmám při rozhodování o jednotlivých kampaních a nástrojích, které v nich použijí.

Během roku bylo již bylo posláno 25 miliard tweetů. Denně se pošle 95 milionů tweetů. Ekologická katastrofa BP v Mexickém zálivu byla jednou z událostí, které si vyžádaly nejvíce komentářů na Twitteru v minulém roce, na druhém místě je světový fotbalový šampionát.

V rámci své orientace na nízkouhlíkovou ekonomiku, musí EU usilovat o ambicióznější cíle snižovaní emisí CO2, přičemž musí být opatrná při snižováni své energetické konkurenceschopnosti v nejbližší budoucnosti. To je stanovisko, které vzešlo z prosincového plenárního zasedání EHSV, týkající se strategie pro energetiku v letech 2011 až 2020. Toto stanovisko je reakcí na žádost Evropské komise o příspěvky na svou práci při tvorbě střednědobé energetické strategie. EHSV se obává, že nová strategie povede k přesunu podniků a pracovních míst mimo území EU. Evropské dotace by podle EHSV měly podporovat investice do nových nízkouhlíkových a energeticky účinných technologií a to do té doby, dokud se nestanou ziskovými. EHSV se rovněž zastává MSP a spotřebitelů, kteří potřebují vědět, jak efektivněji využívat energii. Komise tak musí poskytnout potřebné informace o tom, co mohou dělat a musí poskytnout podněty k provedení těchto akcí.

Úsporné budovy by měly být klíčovou prioritou nadcházejícího revidovaného akčního plánu energetické účinnosti, tvrdí poslanci v usnesení, které prošlo ve středu 15. prosince Evropským Parlamentem. Poslanci rovněž hlasovali pro závaznou energetickou účinnost a její zlepšení o 20 procent do roku 2020. Usnesení se zabývá především úspornými budovami. Budovy totiž tvoří zhruba 40 procent spotřeby energie a podílejí se na 36 procentech emisí skleníkových plynů v EU. Poslanci jsou zastánci renovace existujících budov, a ve svém usnesení vyzývají Komisi k podpoře nových inovativních iniciativ na odstranění překážek souvisejících s renovací budov. Žádají rovněž Komisi, aby posoudila stávající právní předpisy a na základě svých zjištění vytvořila individuální cíle, které povedou již k zmiňovanému dvaceti procentnímu zlepšení energetické účinnosti do roku 2020. Komise by podle parlamentu měla začít s posuzováním energetické účinnosti u veřejných budov včetně škol. Budovy evropských institucí by měly jít příkladem a díky jejich renovaci by se měly blížit nulové spotřebě energie do roku 2019. Komise by také měla navrhnout minimální požadavky na instalaci veřejného osvětlení a nákup vozidel pro veřejné orgány.



Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů