Sobota, 20. dubna 2024

Kvůli Drobilovi přijede kontrola z EU

Evropská komise kritizuje "kontrolní mechanismy" českých úřadů. Požaduje vysvětlení a kroky k nápravě.

Kvůli Drobilovi přijede kontrola z EU

O kauzu kolem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) se začala zajímat i Evropská komise. Chce vědět, jak bude Česko dál postupovat, a upozorňuje, že neproplatí nic, co by odporovalo pravidlům.

Podle informací HN se navíc hned v lednu do Prahy chystají evropští kontroloři, aby prověřili čerpání peněz z operačních programů.

"Evropská komise požádala ministerstvo životního prostředí o podrobnější informace k údajné kauze na Státním fondu životního prostředí," řekl včera HN tiskový mluvčí Zastoupení Evropské komise v ČR Martin Stašek.

Ačkoli má těsně před Vánoci většina evropských úředníků volno, vyjádření k událostem, které v těchto dnech hýbou českou politikou, zaslala komise obratem. Hospodaření s penězi z fondů tedy pozorně sleduje.

"Komise si vyžádala informace o tom, jak budou česká vláda a orgány v této věci postupovat, jaká přijmou opatření, aby prošetřily daná tvrzení," tlumočil vyjádření Bruselu Stašek. Komise současně připomněla, že opakovaně upozorňovala na to, že fondy EU musí být využívány průhledně a efektivně, a to převedším při zadávání veřejných zakázek, které jsou z tohoto pohledu obzvláště rizikové.

"Údajná korupce vyvolává pochyby o účinnosti kontrolních mechanismů na národní úrovni a o smyslu využití prostředků z evropských fondů," dodal Stašek.

Právě na Operační program Životní prostředí jde velká část těchto peněz. Je to druhý největší operační program v Česku. Unie přes něj pošle téměř pět miliard eur, což je zhruba 18 procent všech peněz, které jsou určeny pro Česko.

Tečou přes něj také peníze na Zelenou úsporám. Zateplení domů a zavádění ekologických zdrojů vytápění je financováno z prodeje emisních povolenek, do kterých investovaly hlavně japonské firmy a banky. Evropské peníze ale tvoří většinu rozpočtu fondu.

Ten činí na příští rok 12,4 miliardy korun. "Bohužel vám k tomu nemohu nic říct. Je to příkaz paní ředitelky," odpovídala včera na jakékoli další dotazy tisková mluvčí SFŽP Lenka Brandtová.

AUTOR: Hana Škodová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
S přispěním Marie Valáškové


Miliardy z unie - 124

Evropská komise má do roku 2013 poslat přes Státní fond životního prostředí, kde kauza Drobil propukla, až pět miliard eur (124 mld. Kč).

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů