Čtvrtek, 28. března 2024

Glosa Luďka Vainerta: Placebo s prošlou záruční lhůtou

Mačkáte po nástupu do výtahu tlačítko pro zavření dveří? A jste si jisti, že funguje? Opravdu?

Glosa Luďka Vainerta: Placebo s prošlou záruční lhůtou

Pak máte v domě na dnešní dobu poměrně netradiční techniku.

Jak uvedl list Wall Street Journal, ve většině zdviží instalovaných v posledních dvou dekádách v USA tlačítko rychlého uzavření dveří nedělá naprosto nic. Už před několika lety to Wall Street Journalu potvrdili technici firmy Otis Elevator, největšího světového výrobce "vertikálních dopravních systémů".

Důvodem, proč výrobci takové "placebo tlačítko" do ovládacího panelu montují, je lidská psychika. Díky iluzi, že něco ovládáme, zvládáme nepříjemnosti lépe.

Stejný trik uklidní i nespokojené zaměstnance reptající kvůli nevyhovující teplotě v obří kanceláři. Stačí, když mají přístup k regulátoru a pokles stížností razantně poklesne. To, že knoflík není s topením nijak propojen, na věci nic nemění.

Regulace českého politického prostředí vykazuje znepokojivou podobnost. Nespokojená veřejnost s velkým úsilím "otáčí" ovládajícími knoflíky (vykroužkuje třeba do korupce nejvíc namočené kandidáty) a má pocit, že se díky tomu bude v "přetopené" zemi dýchat lépe. Systém funguje, možná ne zcela dokonale, ale funguje, znělo po volbách a důraz kladený ve vládním prohlášení na potírání korupce naději ještě posílil.

Přístup politické elity k řešení skandálu ve Státním fondu životního prostředí tuto naději dusí. Placebo přestává fungovat. Kolik voličů dojde k názoru, že už je i přes riziko vedlejších účinků potřeba jiná medicína?

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů