Čtvrtek, 28. března 2024

Čerpací stanice budou muset nabízet benzín s nízkým obsahem biopaliv

Čerpací stanice budou muset nabízet benzín s nízkým obsahem biopaliv

Benzín s obsahem biopaliv do pěti procent se bude na čerpacích stanicích prodávat až do konce roku 2018. Pumpaři budou muset tento podíl zveřejňovat u prodávaných pohonných hmot, vyplývá to z materiálu ministerstva průmyslu a obchodu, který má v úterý projednat vláda.

"Tato novela umožní provoz starších typů vozidel, která nejsou uzpůsobena k používání motorového benzinu s vysokým obsahem biopaliva," zdůvodňuje ministerstvo.

Příslušná směrnice Evropské unie totiž požaduje, aby podíl biopaliv v roce 2020 dosáhl alespoň deseti procent energetického obsahu. Podle propočtů ministerstva to znamená u nafty i benzinu asi 13 procent objemových.

Ministerstvo proto konstatuje, že tento cíl nebude moci být splněn jen přimícháváním malých podílů biosložek do standardních paliv. Proto v budoucnu plánují projekty na použití čistých biopaliv a vysokoprocentních biopaliv. V souvislosti s tím MPO počítá i s daňovými úlevami prostřednictvím spotřebních daní, které však má v gesci ministerstvo financí.

Pro provozovatele benzínek se změní zejména to, že budou od příštího roku muset zpřístupnit informace o podílu biopaliv a prodávané naftě i benzínu.

Firmy, které na území Česka neprodávají pohonné hmoty přímo na benzínkách, se také budou nově muset registrovat u příslušného celního úřadu. Vznikne také registr těchto firem, který bude evidován na Generálním ředitelství cel a bude veřejně přístupný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů