Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dne 29. 12. jsme v článku "Praha chce místo Drobila Chalupu", zveřejněném na straně 4, mylně uvedli informaci, že náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč byl v minulosti členem dozorčí rady Lesů ČR. Informace není pravdivá. Ivo Hlaváč byl ve zmíněné době pouze náměstkem ministra zemědělství. Čtenářům i Ivu Hlaváčovi se omlouváme.

Za úklid po oslavách Silvestra zaplatí Praha 900 tisíc. Hlavní město vyšle do ulic asi 130 lidí s košťaty a lopatami a 28 strojů. Úklid začne na Nový rok v pět hodin ráno. Jak dlouho bude trvat, ovlivní počasí. "V případě, že napadne sníh, může být úklid spojený s odvozem sněhu prodloužen až o 48 hodin," uvedla mluvčí Pražských služeb Miroslava Egererová. Úklidové čety by v takovém případě znečištěný sníh vozily na náplavku Na Františku. Po jeho roztátí by se nepořádek odvezl do spalovny. Centrum města, například Václavské a Staroměstské náměstí, Karlův most nebo Hradčanské náměstí, by mělo být uklizeno do 12 hodin.

Premiér Petr Nečas si vysloužil titul lháře. Německý deník Handelsblatt ho ve středu jmenoval "Pinocchiem dne", což je označení pro ty, kteří nedrží slovo. List Nečasovi připomíná srpnový výrok o tom, že korupce je jeho osobní prioritou. "Teď je sám zapleten do nepravostí," píše list v narážce na kauzu exministra životního prostředí Pavla Drobila. "Dnes už bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek chtěl ony nepravosti odhalit, ale Nečas se postavil na stranu údajných podvodníků," píše deník.

Jeden z největších loňských politických hrobů si vykopali zelení. V roce 2006 vzbudili obrovské naděje, dostali se do sněmovny a do vlády. Zelení to neunesli, rozhádali se, nedokázali se shodnout, jestli patří spíše doprava, nebo nalevo. Letos ve volbách propadli a pohřbili i své naděje Martina Bursíka, Kateřinu Jacques nebo Ondřeje Lišku.

Zlínská firma Vitar plánuje od konce února obnovit výrobu nealkoholických nápojů ve své výrobní hale mezi Tišnovem a obcí Železné. Do technologie investuje asi 20 milionů korun, řekl ředitel firmy Vladimír Polášek. Záměr z hlediska dopadů na životní prostředí nyní posuzuje jihomoravský krajský úřad. "Jedná se o výrobu nealkoholických nápojů včetně džusů Capri Sonne," uvedl Polášek. Předpokládaná výroba je podle něj 75 tisíc hektolitrů ročně.

Švédská vláda poskytne státní záruku za úvěr v hodnotě 3,55 miliardy švédských korun (zhruba 10 miliard Kč), který švédskému výrobci osobních vozů Volvo Car poskytne Evropská investiční banka. Půjčka má automobilce pomoci při vývoji konkurenceschopných vozů šetrných k životnímu prostředí. "Současně to vytvoří dlouhodobé podmínky pro aktivity a pracovní místa Volva ve Švédsku," upozornila švédská ministryně průmyslu Maud Olofssonová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů