Pátek, 26. dubna 2024

Policie se zeptá Nečase, proč nevaroval před korupcí

Dvě nové vyšetřovací větve aféry exministra Drobila: liknavost premiéra a ministra vnitra. A dotace obcím.

Policie se zeptá Nečase, proč nevaroval před korupcí

Vyšetřování skandálu na ministerstvu životního prostředí se rozbíhá novými směry: žalobci přikázali, aby policisté - kromě samotného podezření z korupce a machinací s erárním penězi - vyšetřili, zda se trestného činu nedopustili i premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Radek John (VV).

Nově musí detektivové prověřit také okolnosti, za nichž ministerstvo zablokovalo dotace malým obcím.

Oba vrcholní politici mohli porušit zákon, protože podezření, o nichž je informoval tehdejší šéf fondu životního prostředí Libor Michálek, neohlásili policii. V řeči paragrafů jde o neoznámení či nepřekažení trestného činu. "Zatím jsme to předali k šetření, ještě nebyly zahájeny úkony trestního řízení," řekla včera ČTK obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

"Rozhodnutí je logické. Mají být prověřeny všechny okolnosti," reagoval na informaci premiér Nečas. Dál však trvá na tom, že nedostal dostatek konkrétních informací, aby mohl zalarmovat policii.

Stejně se brání i ministr John: "Řekl jsem Michálkovi, že je potřeba získat podklady. A až je získá, ať se obrátí na policii."

Protikorupční policie vyšetřovala případ zatím jen pro podezření "na pokus o trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži". Vše odstartovaly skryté nahrávky, na nichž Martin Knetig, poradce exministra Pavla Drobila, popisuje, jak vyvést z resortu peníze na další kariéru svého šéfa a ODS.

Jak potvrdila pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová, nejnověji se budou policisté muset zabývat také možnými machinacemi s udělováním eurodotací. Podle sdružení místních samospráv totiž ministerstvo životního prostředí loni v listopadu náhle odložilo osm projektů. Podle zdrojů HN nebyl odklad nutný a šlo jen o vytvoření problémů, které by se za úplatu odstranily. "Policie nás už oslovila," potvrdil tajemník sdružení Tomáš Chmela.

Aféra Drobil, jež v mezičase spustila vysokou politickou hru a která smetla i policejního prezidenta Oldřicha Martinů, navíc stačila rozvibrovat justiční kruhy. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká rozeslala médiím na Nový rok prohlášení, v němž upozorňuje, že policie šetří případ příliš úzce. A jelikož to bylo den poté, co oficiálně skončila ve své funkci, vysloužila si kritiku svých někdejších podřízených. "Právo přezkoumat policejní záznam jakož i dávat pokyny k rozsahu prověřování přísluší výhradně dozorovému státnímu zástupci," uvedla šéfka pražských žalobců Hercegová. Doporučení Vesecké je prý možné vnímat jako "ovlivňování".

AUTOR: Radek Kedroň
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů