Úterý, 16. dubna 2024

Objevte uherskobrodské vulkanity

Objevte uherskobrodské vulkanity
Pozoruhodné pozůstatky neovulkanických hornin intrperetované jako vulkanismus nad subdukční zónou asi 1 km jihozápadním směrem od obce Komňa u Bojkovic u Uherského Brodu.
Z opuštěných lomů představuje Bučník mineralogicky a geologicky nejzajímavější lokalitu. Při těžbě andezitu zde byly objeveny žilky s polymetalickým zrudněním, tvořené křemenem, karbonáty a malým množstvím sulfidů, hlavně pyritem, markazitem, galenitem a sfaleritem. Z nich sekundárně vznikl ceruzit, wulfenit a skorodit. Kromě výskytu cca 50-ti minerálů je unikátní i výskyt porcelanitu, který je využíván pro výrobu šperků. Porcelanit jako kontaktně tepelně přeměněná hornina vznikl při kontaktu vyvřelin - andezitů, kdy v důsledku vysokých teplot došlo k přeměně (zjednodušeně se dá hovořit o přepálení) flyšových sedimentů (jílů). V současné době není tento lom veřejnosti přístupný. Ukázky surového i šperkařsky opracovaného porcelanitu si však můžete prohlédnout v expozici "Neživá přírada" v rekreačním areálu Monte Lope a v informačním centru v Bojkovicích.
V širším okolí je možné navštívit další lokality s neovulkanickými horninami, např. lom za motorestem Rasová nebo Starý Hrozenkov. Z dalších lokalit je to např. Blatnice, Hluk nebo Stupava.

ZDROJ:http://pruvodce.geol.morava.sci.muni.cz, http://tourism.cz,http://moravske-karpaty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů