Čtvrtek, 28. března 2024

Kellnerova PPF se stáhla z ekologického megatendru

Kellnerova PPF se stáhla z ekologického megatendru

Konsorcium PPF Advisory odstoupilo ze soutěže o zakázku v řádu desítek miliard korun na likvidaci starých ekologických škod. PPF Advisory, která byla z tendru už dvakrát vyloučena, krok zdůvodnila politizací tendru.

"Zakázka se stala předmětem politických sporů a je veřejně zpochybňována i některými členy vlády. Za této situace představuje naše další účast v soutěži pro skupinu PPF už značné reputační riziko. Skupina PPF se chce v Česku soustředit zejména na rozvíjení finančních produktů, nikoliv na neustálou obhajobu toho, proč se účastní vládní zakázky na odstranění ekologických škod," uvádí se v dopise, který ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi v pátek adresoval jeden z významných akcionářů PPF Jiří Šmejc.

Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů. Ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T.

Rozhodnutí PPF Petra Kellnera přichází v době, kdy se množí spekulace, že se zakázka neuskuteční. Podle některých informací vláda zřejmě jen otevře obálky s nabídkami a pak obří zakázku zruší. Zakázka, vyhlášená v roce 2008, se stala jedním z hlavních sporů ve vládní koalici. Rozepře panovaly zejména mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který ekotendr hájil.

Kritici soutěže tvrdí, že zakázka je předražená. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly firmám před privatizací v období před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle médií však Česká inspekce životního prostředí dokončila detailní průzkum tří stovek znečištěných lokalit a vyčíslila cenu sanací na 40 až 50 miliard korun.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů