Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nový projekt na separaci bioodpadů

Nový projekt na separaci bioodpadů

Podnik služeb Jirkov nabízí občanům ve vytipovaných lokalitách rozšíření možnosti ukládání odpadu. Novinka je zaměřena především na bioodpad. PSJ uspěl s projektem Rozšíření separace odpadů v Jirkově a získal tak víc než čtyřmilionovou dotaci, za níž pořídil dvě stě nových popelnic, dvacet menších a šest velikých kontejnerů na bioodpad, dále novou techniku na jejich svoz a další zpracování.

Celkové náklady projektu jsou 5,4 milionu korun, z toho podnik služeb vynaloží ze svého rozpočtu jen desetinu.

PSJ si z dotace pořídil mimo jiné nové kontejnery na bioodpad (na snímku vlevo, u kontejnerů jednatel podniku Slavomír Radimec) a drtičku dřeva - štěpkovač.

A co se změní? V současné době je ve městě osmnáct stanovišť na bioodpad, kde se rozmisťují malé kontejnery o objemu jeden metr krychlový. K nim přibude dalších 20 stanovišť s kontejnery o objemu 2,5 m3. Dále se PSJ obrátí na obyvatele rodinných domů nad Novými Ervěnicemi s nabídkou vlastní speciální popelnice na bioodpad. Ty jsou vyrobeny tak, aby se uložený odpad provětrával a tím se zamezilo hnití a zapáchání biohmoty. Nádoby mají objem 120 litrů a jsou opatřeny kolečky. Budou vyváženy od března do listopadu jednou za dva týdny. V současné době podnik služeb prostřednictvím letáků mapuje zájem obyvatel o tuto novou službu.

Ve sběrném dvoře PSJ bude probíhat dotřiďování biologického odpadu, bude separován dřevní odpad a ten bude dále zpracován štěpkovačem, který byl pořízen rovněž v rámci projektu. Efektů by měla novinka přinést hned několik: jednak je to přínos životnímu prostředí, které je u separace odpadů nesporný. Dále je tu ekonomický dopad, likvidace směsného komunálního odpadu, kde bioodpad často končí, je totiž až pětkrát nákladnější než uložení stejného množství bioodpadu ke kompostování. V neposlední řadě je to rozšíření služby občanům, kteří budou mít k dispozici navíc další popelnici, jejímž využíváním ušetří místo v popelnici na směsný odpad.

Projekt by se měl rozjet na jaře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů