Čtvrtek, 28. března 2024

Vadí vám hluk? Smůla, limity se ještě zvýší

Vadí vám hluk? Smůla, limity se ještě zvýší

Několik desítek lidí demonstrovalo v Praze před ministerstvem zdravotnictví proti zvýšení hlukových limitů, nelíbí se jim chystaná novela a přístup ministerstva k problematice.

Přítomní uváděli, že hluk doléhající například z projíždějících aut škodí lidskému zdraví. Limity se mají zvýšit o pět decibelů přes den a o deset decibelů v noci.

"Ministerstvo zdravotnictví obhajuje před veřejností navrhované zvýšení hlukových limitů legitimní snahou vyhovět požadavkům EU na sjednocení legislativy. Přitom EU vyzvala ČR k harmonizaci hlukových norem v úplně jiné oblasti, to jest pouze v ochraně před hlukem a vibracemi na pracovišti," uvedl Miroslav Grund z iniciativy Proti zvyšování hlukových limitů.

Demonstranti dávali svoji nelibost nad záměrem najevo řehtačkami, sirénou, bubínky či motorovou pilou.

Vládní nařízení z roku 2006 stanoví maximum pro venkovní hluk z hlavních silnic na 60 decibelů ve dne a 50 v noci. Nově by to mělo být 65 decibelů ve dne a 60 v noci. Světová zdravotnická organizace přitom považuje za zdraví nebezpečné už hodnoty nad 42 decibelů, 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů