Sobota, 27. dubna 2024

Aktivní sopka v Česku?

Kdepak, jenom zvláštní přírodní úkaz na hoře Boreč mate neznalé kolemjdoucí bělavými dýmy v zimním období.

Aktivní sopka v Česku?

Svahy trachytového vrchu Boreč (449 m n. m.) u Mladé Boleslavi jsou Národní přírodní památkou, chráněné území Borečský vrch bylo vyhlášeno již v roce 1951, jeho výměra je 18,7 ha. Jev, odborně zvaný ventaroly, je příčinou toho, že se v okolí výdechů teplého vzduchu neudrží sníh. Díky teplu je zde možno i v zimě potkat mloka skvrnitého, nebo vidět kvést sedmikrásky či se pěkně zahřát jako v sauně.

Zdejší geologická zvláštnost spočívá v tom, že celý kopec je protkán sítí malých puklin, které ústí jak na úpatí kopce, tak na jeho vrcholu, kde jsou uměle rozšířeny. V zimě pak nastává velice zajímavý jev spočívající v tom, že kopec na úpatí nasává studený vzduch z venkovního prostředí, který pak prochází celou soustavou vnitřních puklin, zde se ohřívá od okolní horniny, a je podstatně teplejší vyfukován zpět do ovzduší nahoře na temeni kopce. Rozdíl teplot unikajícího vzduchu vůči okolnímu prostředí může být až 20 °C. Uvnitř kopce se ohřívaný vzduch obohacuje o vlhkost, proto v tuhých zimách nad vyústěním vzniká masivní ojínění porostu a překrásné rampouchy.

V létě pak nastává zcela opačný efekt, teplý vzduch je nasáván na temeni kopce, průchodem vnitřními puklinami se ochlazuje a dole na úpatí je už ochlazený vyfukován zpět do ovzduší, teplota na výstupu zde činí okolo 4 °C.

Teplota horniny uvnitř kopce nikdy neklesne pod 9 až 10 °C a celý efekt je tím větší, čím nižší je okolní teplota. Znamená to, že dosažený teplotní rozdíl je největší, je-li tuhá zima. Celý kopec tak funguje coby jakýsi obří přírodní "klimatizace".

Ten způsobuje výrony teplého vzduchu v zimě z horních vyústění puklin. Na vrcholu je možnop si prohlédnout schéma proudění vzduchu v puklinovém systému. Jsou zde vidět mezi kameny malé jeskyňky (ventaroly na temeni Boreče), kudy proudí v zimě teplý vzduch ven ze středu hory nashromážděný zde přes teplejší měsíce, kdy naopak hora vzduch saje.

ZDROJ:www.mamedite.cz, www.mavlast.cz, geocaching.com upraveno, kráceno


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů