Čtvrtek, 28. března 2024

Experti VŠE: bez spaloven odpadu se neobejdeme

Česko se zavázalo, že do roku 2020 sníží objem skládkovaného odpadu o 65 procent oproti roku 1995.

Experti VŠE: bez spaloven odpadu se neobejdeme

Podle studie odborníků z VŠE se to však bez výstavby nových spaloven komunálního odpadu neobejde.

Západoevropské země se už cestou budování spaloven vydaly. Například ve Švýcarsku se více než deset let nesmí objevit žádná nová skládka a odpad se tam zpracovává ve třiceti spalovnách, které stojí často v centrech měst.

K tomu navíc produkují elektřinu a teplo. "Považují je tam za ekologické provozy, které nijak nenaruší pověst Švýcarska coby turistického ráje," říká jeden z autorů studie, ekonom Miroslav Zajíček.

V Česku se odpad zatím spaluje jen v Praze, Brně a Liberci, přičemž liberecká spalovna byla před deseti lety postavena právě podle švýcarského projektu, který splňuje velmi přísné ekologické limity. Fakt, že jsou skládky problém, připouštějí i ekologové. Před spalovnami však varují.

"Je to špatné řešení, protože spalovny doslova vyluxují všechny odpadky z okolních měst a obcí, včetně recyklovatelných. Města totiž musí jejich linky zaplnit i takovým odpadem, který by v nich skončit nemusel," říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Právě v lepší recyklaci ekologové vidí řešení, jak bobtnajícím skládkám zabránit.

Ekonomové však oponují, že vytřídit se nedá zdaleka všechno, co vyhodíme do kontejneru. "I kdybychom recyklovali jako vzteklí, pořád zbude až 50 % odpadu a s tím musí někdo nějak naložit," podotýká ekonom Zajíček. Navíc například v třídění plastů jsme už teď na evropské špičce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů