Úterý, 19. března 2024

Fotovoltaika - Národní akční plány pro OZE vybraných zemí EU

Fotovoltaika - Národní akční plány pro OZE vybraných zemí EU

Česká republika předložila svůj Národní akční plán pro obnovitelné zdroje (NREAP) k posouzení Evropské komisi sice se zpožděním, zdaleka však nebyla poslední zemí. Tou bylo Maďarsko, které svůj NREAP předložilo až v prosinci. Data z klíčových tabulek jednotlivých NREAP jsou dostupná na webových stránkách Evropské komise.

Podmínky pro využívání fotovoltaiky v zemích EU se výrazně liší. Množství dopadající sluneční energie je na jihu Evropy přibližně dvakrát vyšší, než na severu. Výhodnost investic do fotovoltaických elektráren však závisí i na dalších parametrech, mezi jinými na ceně elektřiny.

Obecně je však v jižních státech očekáváno dosažení parity dříve než v severních. Parita je stav, kdy elektřina z fotovoltaické elektrárny je levnější než z konvenčních zdrojů. Má několik úrovní, první z nich je parita rezidenční, kdy cena elektřiny z fotovoltaiky klesne na úroveň ceny elektřiny pro domácnosti. I v tomto případě samozřejmě záleží na využívaném tarifu, u dvousazbových i a době, kdy je elektřina spotřebovávána.

Energetický potenciál slunečního záření v Evropě

Obrázek: Energetický potenciál slunečního záření v Evropě [PVGIS]

Srovnáme-li plánované roční přírůstky instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren, lze pozorovat, že státy s lepšími klimatickými podmínkami obvykle plánují rychlejší rozvoj fotovoltaiky. Ovšem i státy s výrazně horšími podmínkami plánují roční přírůstek na osobu o řád vyšší než Česká republika. Zdaleka nejrychlejší rozvoj čeká fotovoltaiku v Německu, které plánuje ještě o řád vyšší roční přírůstek na jednoho obyvatele, než jiné státy se srovnatelnými podmínkami.

Plánované přírůstky instalovaného výkonu fotovoltaiky ve vybraných zemích EU

Tabulka: Plánované přírůstky instalovaného výkonu fotovoltaiky ve vybraných zemích EU

Jedním z důvodů je, že v Německu je očekáváno dosažení rezidenční parity nejpozději v roce 2015, pravděpodobně však dříve. Zhruba kolem roku 2020 by elektřina z fotovoltaiky měla být v Německu zcela konkurenceschopná, což povede k úplnému zrušení dotovaných výkupních cen.

Vzhledem k podobným cenám elektřiny na energetických burzách lze v České republice očekávat dosažení parity ve stejných časových horizontech jako v Německu. Přesto je v českém NREAP ve srovnání s německým plánován roční přírůstek o dva řády nižší.

Omezení rozvoje fotovoltaiky je v České republice zdůvodňováno technickými limity přenosové soustavy respektive distribučních soustav. Na základě studie EGÚ Brno byl limit soudobého činného výkonu fotovoltaických a větrných elektráren určen na 1650 MWp v roce 2010. Pravděpodobně je rozvoj elektrizační soustavy v Německu i způsob jejího provozování postaven na zcela jiných principech. Jinak lze těžko vysvětlit, že u fotovoltaických elektráren je již v současnosti instalovaný výkon na osobu v Německu vyšší než v České republice a přesto plánovaný roční přírůstek do roku 2020 je o dva řády vyšší.

Zdroj: www.czrea.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů