Pátek, 19. dubna 2024

Calla spouští web Stromy a hmyz

Calla spouští web Stromy a hmyz

Sdružení Calla připravilo pro všechny zájemce o ochranu přírody novou webovou stránku "Stromy a hmyz". Je určena širokému spektru uživatelů, kteří se zabývají ochranou přírody, zejména pak ohroženými druhy hmyzu vázanými na staré stromy a mrtvé dřevo.

Hmyz vázaný na staré stromy patří k nejohroženějším druhům České republiky. Doplácí na lesní hospodaření, kácení alejí i solitérních stromů v krajině, rekonstrukce parků a zahrad. Jižní Čechy jsou však dodnes významným regionem jeho výskytu v rámci České republiky. Setkáme se zde mimo jiné s druhy chráněnými Evropskou unií v soustavě Natura 2000, jako je např. roháč obecný, tesařík obrovský nebo páchník hnědý.

Cílem nového webu je shromáždit pro všechny zájemce odborně podložené informace o ochraně ohroženého hmyzu žijícího ve starých stromech. Měl by se stát pomocníkem pro úředníky státní ochrany přírody, nevládní organizace zabývající se péčí o staré stromy nebo řízeními o kácení stromů, ale i pro širokou veřejnost. Seznamuje s možnostmi ochrany stromů a hmyzu ve městech i volné krajině, a to samozřejmě s ohledem na bezpečnost občanů. Ukazuje také jednoduché způsoby, jak podpořit ohrožené druhy třeba i na vlastní zahradě.

Calla poskytuje k této problematice také poradenskou činnost. Dotazy lze posílat e-mailem na calla@calla.cz nebo s pomocí formuláře na www.calla.cz/poradna. Na této webové stránce naleznou také všichni zájemci informace o otevíracích hodinách poradny pro veřejnost.

"Často narážíme na neznalost a neinformovanost jednotlivců i institucí, na kterou zbytečně doplácejí ohrožené druhy. Chtěli bychom s pomocí nového webu alespoň částečně zmírnit informační deficit, který u nás v této oblasti existuje," říká editor nového webu Jiří Řehounek z Cally.

Nový web naleznou zájemci na adrese www.calla.cz/stromyahmyz.

Kontakt: Jiří Řehounek (Calla), 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů