Středa, 24. dubna 2024

V EU byl znovu otevřen trh s emisními povolenkami

V EU byl znovu otevřen trh s emisními povolenkami

V Evropské unii byl dnes po třech týdnech znovu otevřen trh s emisními povolenkami. Uzavření tohoto trhu bylo důsledkem krádeže povolenek v hodnotě minimálně 45 milionů eur (přes miliardu Kč). Informovala o tom agentura Reuters. Krádež povolenek se týkala rovněž České republiky. Provozovatel českého registru se obává, že znovuotevření trhu může zmařit dosavadní vyšetřování.

Na trhu se dopoledne neuskutečnily žádné obchody, protože obchodníci mají podezření, že neidentifikované ukradené povolenky jsou stále v oběhu. Jeden z představitelů EU agentuře Reuters potvrdil, že byly znovu otevřeny registry povolenek v Německu, Británii, Francii, Nizozemsku a na Slovensku.

Podle ředitele českého registru OTE Jiřího Šťastného spuštění obchodů může zmařit dosavadní vyšetřování. "Situace se tímto pro nás výrazně komplikuje. Nyní hrozí, že se povolenky, které byly nalezeny, ale nezajištěny, dostanou zpět do oběhu," řekl dnes Šťastný ČTK.

"Otevření obchodování v rámci celé Evropy tímto způsobem rozhodně není více zabezpečeno, než bylo před incidenty, a podle mého názoru nepřispívá ke znovunabytí důvěry v užitečnost celého mechanismu," uvedl Šťastný. Systém emisního obchodování je podle něj nadále zneužitelný. Obnovení obchodování s povolenkami za současných podmínek podle Šťastného pravděpodobně v budoucnu přinese další incidenty podobné nedávným hackerským útokům.

Evropský policejní úřad (Europol) nyní vyšetřuje útok hackerů, který v krádeži povolenek zřejmě sehrál klíčovou úlohu. Povolenky v lednu zmizely z národních registrů v Rakousku, České republice, Estonsku, Řecku a Polsku.

České úřady minulý týden oznámily, že identifikovaly asi 1,3 milionu ukradených povolenek ve Velké Británii, Německu a Estonsku. Praha požádala Evropskou komisi, aby zajistila, že se tyto povolenky znovu nedostanou na trh.

Estonské úřady tento týden uvedly, že našly emisní povolenky ukradené v České republice. Nalezeny byly v tamním registru, kde jsou jako majitelé uvedeny zahraniční osoby.

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době ale jedna taková povolenka stojí kolem 14 eur (asi 337 Kč). Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů