Pátek, 29. března 2024

Vysoké ceny elektřiny nakonec Evropě nafackují

Vysoké ceny elektřiny nakonec Evropě nafackují

Tak jak dále bruselský úředníku? Jak dál naši němečtí sousedé, tahouni pokroku v evropské energetice? Solární panely pod záštitou evropské vlajky zaplavily Evropu. Některé země to zvládly lépe, jiné hůře. Česká republika bohužel patří mezi ty státy Evropy, které solární boom nezvládly vůbec.

Jak jinak to ale mohlo dopadnout, když politici rozdávají výnosný byznys z peněženek svých voličů? Výsledkem je zavedení solární daně se všemi důsledky nejrůznějších sporů a arbitráží. K témuž řešení bylo pod tlakem pokračující krize a rostoucího státního dluhu donuceno i Španělsko.

V Česku tomu ale vláda nasadila ještě korunu darovací daní na povolenky CO2. Touto daní vyřešila svůj čistě rozpočtový problém na úkor výrobců elektřiny z klasických zdrojů, kteří tak za povolenky CO2 budou v letech 2011 a 2012 platit jako jediní v Evropě.

Česko a Španělsko se staly ohledně solárních elektráren mementem pro zbytek Evropy. Nakonec ale i Němci, dosavadní rekordmani v rozvoji obnovitelných zdrojů (nyní 17 % spotřeby ), začínají pomalu chápat, že i oni budou muset rychle šlápnout na brzdu. Němečtí politici si uvědomují, že exponenciálně rostoucí náklady na odkup elektřiny z větru a slunce spolu s jejich bezuzdným rozvojem je už dále neúnosný.

Po nárůstu výkonu solárních elektráren o rekordních 8 GW za rok 2010 má dojít v Německu již letos ke snížení výkupních cen pro nové fotovoltaické projekty o 15 procent od poloviny roku a o dalších 10 procent od příštího roku. Cílem je omezit přírůstky nových solárních projektů v následujících letech maximálně na 3 GW ročně.

Cesta skokových regulací v tak citlivém a investičně náročném odvětví, jako je elektroenergetika, je v delším horizontu obrovským rizikem. A proč vlastně Brusel žene Evropu do těchto rizik? Jde opravdu ještě o obnovitelné zdroje a redukci emisí způsobujících skleníkový efekt? Není zájem evropských úředníků primárně v jednotné evropské elektroenergetické unii (EEU) s významným podílem regulované ceny elektřiny? Vždyť Evropa dnes zcela osamoceně směřuje k environmentálním cílům cestou, která nedává žádný smysl a odvrátil se od ní celý svět (výsledek konference OSN). Desetiletý plán s cílem dosáhnout do roku 2020 pokrytí 20 % spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů s nějakou hmatatelnou odezvou v omezení skleníkového efektu v globálním měřítku je iluzí.

"Jen" Čína každoročním nárůstem produkce CO2 při výrobě elektřiny zneguje tento v Evropě neskutečně draze vykoupený cíl během jednoho jediného roku.

Jak zastavit rozjetý vlak? Bude to těžké. K zeleným ideologům se připojil z jejich myšlenek dobře profitující "obnovitelný" průmysl a nemalá masa finančních investorů, kteří na subvencovaný byznys vsadili a chystají se vsadit hromady peněz. Svůj efekt má tento rozjetý vlak i pro evropského lídra Německo, které pod tlakem veřejného mínění ustupuje od jaderné energetiky a v obnovitelných zdrojích rozprostřených po celé Evropě našlo řešení své situace.

I přesto všechno se snažím být mírným optimistou a věřím, že se vrátíme na zem. Bude to sice stát stovky miliard vyhozených eur, které mohly být ve prospěch životního prostředí vynaloženy mnohem efektivněji, ale trh nakonec nejrůznější regulace přetlačí.

Realita dneška potvrzuje, že všemožné regulace vždy jen těžkopádně stíhají vývoj na trhu. Nekontrolovatelný rozvoj obnovitelných zdrojů posledních let začal tlačit klasickou energetiku do úzkých i přes fakt, že bez těchto zdrojů se ztrácí jejich životaschopnost. Mnoho plánovaných investic bylo v posledních měsících zrušeno a další budou zrušeny. Vysoké ceny elektřiny nakonec Evropě "nafackují".


Michala Šnobra
Analytika J&T

Analytik, podnikatel a spoluzakladatel makléřské společnosti AKRO Capital. Jako odborník na energetiku dlouhodobě spolupracuje se skupinou J&T a aktivně se podílí na jejích významných obchodech.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů