Úterý, 19. března 2024

Vodní elektrárny ČEZ vyrobily loni čistou elektřinu pro 660 tisíc domácností, ušetřily přes 2 miliony tun uhlí

Vodní elektrárny ČEZ vyrobily loni čistou elektřinu pro 660 tisíc domácností, ušetřily přes 2 miliony tun uhlí

Vodní elektrárny provozované v rámci Skupiny ČEZ loni dodaly do sítě celkem 2,3 milionu MWh elektřiny a pokryly spotřebu více než 660 tisíc domácností. Současně došlo k úspoře více než dvou milionů tun uhlí, které by při výrobě identického množství elektřiny spotřebovaly uhelné elektrárny. Probíhající proces modernizací stávajících vodních zdrojů navíc výhledově umožní vyrobit dalších více než 60 tisíc MWh elektřiny ročně.

Celkem 2,3 milionu MWh elektřiny loni dodaly do sítě vodní elektrárny Skupiny ČEZ v České republice. Více než 2 miliony MWh přispěly k tomuto výsledku zdroje provozované v rámci ČEZ, a. s., které zahrnují převážně elektrárny na velkých vodních dílech a přečerpávací vodní elektrárny. Na dalších více než 265 tisících MWh se podílely malé vodní elektrárny z portfolia společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, s. r. o.

"Objem výroby znamená současně druhý nejlepší výsledek v historii a pokrytí spotřeby více než 660 tisíc domácností po celé České republice," řekl Zdeněk Saturka, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s. Lepší hodnoty produkce v celé dosavadní historii přinesl jen rok 2006.

Na výrobu 1 MWh je v klasických zdrojích zapotřebí přibližně 900 kg uhlí. Vodní elektrárny Skupiny ČEZ tak loni pomohly ušetřit více než 2 miliony tun uhlí.
Mezi čísly o výrobě jednotlivých vodních elektráren ČEZ, a. s., dominují tradiční velké zdroje: vodní elektrárna Orlík (řeka Vltava; do sítě dodáno 490,4 tisíc MWh) a vodní elektrárna Slapy (Vltava; 393,9 tisíc MWh). V celkových statistikách figurují vysoko i přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně (Divoká Desná; 336,4 tisíc MWh) a Dalešice (Jihlava; 294,7 tisíc MWh), které ovšem svou povahou nesplňují kritéria zařazení mezi tzv. obnovitelné zdroje.

"Celkově nadprůměrně deštivý rok byl umocněn vydatnými prosincovými srážkami. Vzhledem k pokračujícími charakteru počasí lze očekávat, že klimatické podmínky minimálně v prvních měsících letošního roku by měly být výrobě ve vodních zdrojích příznivě nakloněny," podotkl Zdeněk Saturka.

V dalších letech se navíc ve stále větším rozsahu začnou na objemu produkce projevovat pozitivní efekty vyplývající z průběžné modernizace vybraných vodních elektráren. Ty u velkých zdrojů umožní zvýšení jejich účinnost o 5 %, u malých vodních elektráren až o 10 procent. Zmodernizovaná soustrojí a nové technologie už v tuto chvíli zajišťují lepší zpracování hydropotenciálu na elektrárnách ve Vraném nad Vltavou, Kamýku, Mohelnu, Předměřicích, Spytihněvi nebo Kníničkach. Dokončení celého procesu "omlazovací kúry" i na elektrárnách Slapy, Orlík a Lipno bude v roce 2022 znamenat přírůstek produkce o více než 60 tisíc MWh ročně. Opatření by současně měla znamenat elektřinu pro dalších 17 tisíc domácností a snížení emisí CO2 zhruba o 60 tisíc tun.

"Vedle výroby ekologické energie přispívají velké vodní elektrárny významně ke stabilizaci energetické soustavy. Díky jejich velké pružnosti jsou nenahraditelným zdrojem podpůrných služeb, bez kterých by se soustava ČR neobešla," přidává k funkci vodních elektráren Zdeněk Saturka.

Více o vodních zdrojích Skupiny ČEZ v ČR
www.cez.cz

a Informačním centru Obnovitelné zdroje
www.cez.cz

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů