Pátek, 19. dubna 2024

Bude Hromův dub nejsympatičtějším stromem Evropy?

Bude Hromův dub nejsympatičtějším stromem Evropy?

Od 6. února do 6. března můžete na webových stránkách www.treeoftheyear.org hlasovat pro jednoho z finalistů mezinárodní ankety Evropský strom roku, jejíž první ročník pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. V anketě soutěží stromy z pěti států, Českou republiku reprezentuje Hromův dub rostoucí v blízkosti Olomouce. Vítězný strom bude oceněn v průběhu mezinárodního fóra Green Week v Bruselu.

dubHromův dub roste v Bohuňovicích u Olomouce a je poslední vzpomínkou na souvislou výsadbu čtyř dubů, které zpevňovaly hráze dnes již zaniklého Velkého rybníka. Své jméno strom údajně získal podle uhlíře Hroma, který bydlel v chýši u rybníka. Podle pověsti se silák Hrom vzepřel církevnímu hodnostáři a odmítl vstoupit do jeho ozbrojené gardy. Své stavení pak zapálil a zmizel v lesích. "Více než 400 let starý Hromův dub v loňském roce vyhrál českou anketu Strom roku. Hlasovalo pro něj více než 12 tisíc lidí. Na základě svého vítězství postoupil do mezinárodního kola," uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Konkurence v celoevropské anketě bude opravdu silná. Zapojí se stromy, které zvítězily v národních kolech jednotlivých států. Kromě Hromova dubu se hlasování zúčastní platany z Bulharska a Maďarska, 800 let starý dub ze Slovenska a památná lípa z Rumunska. Všechny přihlášené stromy jsou zajímavé nejen svým vzhledem a stářím, ale hlavně pověstí či historií, která se k nim váže. "Obyvatelé vesnic a měst, ve kterých stromy rostou, si jich nesmírně váží a považují je za symboly obce. To, že jsou součástí veřejného života dokazují společenské akce, oslavy, svatby, křty i koncerty, které se pod nimi každoročně konají," vysvětluje Hana Rambousková. "V příštím roce se k anketě připojí také Polsko, Francie a Irsko," doplňuje Rambousková.

Cílem Evropského stromu roku je přiblížit téma stromů široké evropské veřejnosti. "Anketa dokáže prostřednictvím přirozené soutěživosti měnit vztah lidí k prostředí, ve kterém žijí, a upozorňovat je na přírodní zajímavosti v jejich okolí. Projekt je velmi dobrým příkladem toho, jak můžeme představit obtížné téma, jaký ochrana přírodní rozmanitosti je, široké veřejnosti," doplňuje Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí České republiky.

www.treeoftheyear.org

Více informací ráda poskytne:
Hana Rambousková, koordinátorka ankety Evropský strom roku, e-mail: hana.rambouskova@nap.cz, tel: 515 903 131

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů