Čtvrtek, 18. dubna 2024

U Meziříčí leží stovky tun nelegálních odpadů, ochranáři se bojí zamoření

Okolí Valašského Meziříčí zřejmě hrozí ekologická havárie. Za městem totiž odborníci objevili stovky tun načerno vyvezeného odpadu, který je pravděpodobně kontaminovaný. Ochranáři se obávají, že směs obsahuje mimo jiné oleje, dehet a rakovinotvorné látky.

U Meziříčí leží stovky tun nelegálních odpadů, ochranáři se bojí zamoření

Nelegální skládku u Valašského Meziříčí má nejspíš na svědomí neznámá stavební firma, která stovky tun zřejmě kontaminované směsi nedaleko řeky Bečvy uložila. Pokud se potvrdí podezření, že je skládka zamořená, hrozí prosáknutí škodlivin do podzemních vod a ekologická havárie.

"Mohou tam být rakovinotvorné nebo ropné látky. My jsme na skládce viděli něco, co vypadalo jako olejové skvrny a dehet," popsal Milan Orálek, šéf místních ochránců přírody.

Právě jeho na ukládání nebezpečných materiálů za Valašské Meziříčí směrem na Lhotku upozornili místní obyvatelé. "Pokud je tam olej, pak je to ještě horší, protože ten se začne hned teď při tání splavovat do Bečvy a podzemních vod, v ohrožení by se mohly ocitnou všechny místní studny," dodal.

Viníkovi hrozí pokuta až 50 milionů

Kdo za městem tuto černou skládku vytvořil? To není jasné, pachatel je neznámý. Charakter uložených materiálů ale naznačuje, že se jedná o stavební firmu. Viníkovi hrozí až padesátimilionová pokuta.

"Podle mě tam asi uložili zbytky ze stavby společně s dehty," řekl Orálek, který skládku pozorně prošel.

Případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí. "V místě jsme udělali několik šetření. U každého takového případu je ale hodně složité vinu prokázat," uvedla Ivana Awadová, mluvčí České inspekce životního prostředí. Inspekce musí v první řadě prověřit hlavně škodlivost uloženého odpadu.

Kdy budou výsledky šetření, zatím není jasné. Podle ekologů je ale nutné věc řešit co nejrychleji. "Skládka je u řeky Bečvy, navíc v zátopové oblasti, stačí velký déšť a všechno se začne vyplavovat do podzemních vod. Jde o ohrožení zdraví nás všech," poznamenal Orálek.

Látky mohou zamořit vodu ve studních

Ekologové varují před možnými následky kontaminace vody. "Škodliviny poplavou v podzemních vodách a po čase způsobí nebezpečné problémy. Kdy to ale může nastat, nikdo neví. Problémy se mohou projevit třeba i po deseti letech a škody nikdy nejde odhadovat dopředu," uvedl Orálek.

A jak poznat, že máte ve studni kontaminovanou vodu? "Na povrchu vody se objeví jemný film. Majitel pak může vodu jen čerpat a čekat, až se látky vyplaví," doporučil Orálek.

Ruce pryč od celého problémů dává valašskomeziříčská radnice. "V plném rozsahu věc přebrala Česká inspekce životního prostředí, takže k tomu žádné informace nemáme. Nejsme účastníkem řízení, ale výsledek bychom se dozvědět měli," uvedl Rostislav Frydrych, vedoucí odboru životního prostředí radnice ve Valašském Meziříčí.

"Dostali jsme podněty od občanů, vše jsme předali inspekci," dodal Frydrych s tím, že dál se k záležitosti nebude vyjadřovat.

Ten, kdo kontaminovanou suť za město vyvezl, chtěl zřejmě ušetřit za dopravu a za poplatky. Nejbližší skládka určená pro nebezpečný odpad je v Bystřici pod Hostýnem, to je 28 kilometrů od Meziříčí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů