Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přijetí zákona o ochraně ovzduší při smogu v obcích se odkládá

Přijetí zákona o ochraně ovzduší při smogu v obcích se odkládá

Praha - Závěrečné schvalování zákona, který má obcím umožnit omezením jízdy aut lepší ochranu ovzduší, sněmovna odložila zřejmě až do předjaří. Odklad navrhla ODS, podle předsedy jejích poslanců Petra Tluchoře se jedná o rozhodnutí předkladatelů normy. Sociálním demokratům se odklad nelíbil.

"Je to šest měsíců, kdy se vláda zavázala, že ochrana ovzduší bude její prioritou. To, že je (novela) stahována, je pro mě nepříjemné překvapení," řekl novinářům místopředseda ČSSD a sněmovny Lubomír Zaorálek.

Novela počítá s tím, že radnice získají pravomoc vymezit ve městech a obcích zóny, do nichž nebudou moci vjíždět starší automobily, které nesplňují určité emisní limity. Při vyhlášené smogové situaci by mohli řidiči jezdit zadarmo po zpoplatněných úsecích dálnic, které tvoří obchvaty měst a obcí. Předloha by měla přispět podle autorů, tří moravskoslezských poslanců, ke zlepšení ovzduší v místech, kde jsou imisní limity překračovány.

Až na příští schůzi sněmovna odsunula také senátní novelu volebního zákona, která má mimo jiné zvýšit počet přednostních hlasů, jimiž by lidé mohli posunout k poslaneckému křeslu až šest místo čtyř kandidátů. O odklad požádal autor novely, senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Na přání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) sněmovna odsunula na středeční ráno novely loterijního zákona, kterými se měla původně zabývat dnes večer. Své návrhy předložily ČSSD, pražský magistrát a vláda. Podle ní by si by obce mohly samy rozhodnout, na kterých místech a ve který čas by se neměly provozovat i doposud neregulované druhy hazardu. Jde například o sázkové hry v kasinu nebo takzvané videoloterijní terminály.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů