Pátek, 29. března 2024

Odpad z Ostravy: Spálit nebo zakopat?

Velká hejna racků čekajících na kořist a hromady odpadků upravované obrovskými stroji. Tak vypadá skládka v Hrušově, lemující výpadovku na Bohumín. Už má něco za sebou, popelářské vozy tam první odpadky přivezly už v roce 1982. Společnost OZO teď plánuje její rozšíření.

Odpad z Ostravy: Spálit nebo zakopat?

"V současné době ukládáme odpad z Ostravy na čtvrtou etapu skládky. Ta má sloužit do roku 2013. Už nyní ovšem připravujeme její rozšíření," popisuje situaci mluvčí ostravského podniku OZO Vladimíra Karasová. V budoucnu by měl odpad z Ostravy směřovat do karvinské spalovny odpadu. Může se ale stát, že se její stavba oddálí nebo dokonce zastaví.

Čekání na spalovnu

Spalovna má fungovat nejpozději v roce 2015 a má hrušovské skládce výrazně ulevit. Denně by tam popelářské vozy měly vyvézt dvě stě tun odpadu z Ostravy. Ročně v ní zmizí až 190 tisíc tun odpadu z celého kraje. Jenže plány krajských radních, se kterými vyjádřilo souhlas už i ministerstvo životního prostředí, narážejí na nejrůznější protesty. Stěžují si starostové okolních vesnic a lidé sepisují petice.

"Je to naprostý nesmysl. Spalování se nevyplatí, je mnohem dražší než skládkování. Ani o ekologii nemůže být řeč," kritizuje plány výstavby starosta Horní Suché Jan Lipner a není sám. Petici proti spalovně už podepsalo přes pět tisíc lidí. "Nikdo by si dále neměl zahrávat s naším zdravím a především zdravím našich dětí. Už tak žijeme v prostředí s nejhorší kvalitou ovzduší v Evropě," přidává se ke kritikům stavby starosta nedaleké Stonavy Ondřej Feber.

Stavbu připravuje společnost KIC Odpady a předseda jejího představenstva Josef Tuhý tvrdí, že přes veškeré protesty bude spalovna do roku 2015 v provozu. "Musíme to stihnout. Kdybychom se opozdili, přijdeme o vyjednané dotace. A to si nemůžeme dovolit," říká Tuhý. Společnosti OZO teď nezbývá než čekat, jak spory o vybudování spalovny, dopadnou.

Místo na desetiletí

Pokud bude karvinská spalovna fungovat, hrušovská skládka bude sloužit jen jako rezervní úložiště. Když spalovna nebude, budou dál popelářské vozy vozit odpad z celé Ostravy do Hrušova. "I kdyby se budování spalovny odsunulo, skládku rozšíříme a bude i dále fungovat," říká Karasová. Místa je prý v Hrušově zatím tolik, že by mělo stačit na dalších deset let. "Ale takové věci se špatně odhadují. Nikdo neví, kolik odpadů budou vlastně za pár let lidé vyhazovat," konstatuje Karasová.

Král Jan
Zdroj: www.sedmicka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů