Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obří tendr na likvidaci starých ekologických zátěží může po odstoupení společnosti PPF Advisory pokračovat. Řekl to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Antimonopolní úřad podle něj nenašel u zbylých tří účastníků ekologické zakázky žádná pochybení. Za likvidaci ekologických zátěží stát zaplatí nejméně desítky miliard korun.



Vláda souhlasí s dlouhodobou koncepcí hospodaření v lesích ve správě státního podniku Lesy ČR od roku 2012, nazývanou ministerstvem zemědělství také Dřevěná kniha.

Nejprodávanějším automobilem v Japonsku se v lednu stal malý model Honda Fit. Vystřídal v čele trhu hybridní vůz Toyota Prius, který byl jedničkou 20 měsíců za sebou. Vyplývá to z údajů Japonské asociace obchodníků s automobily. Poptávku po vozech Prius ovlivnilo ukončení vládních dotací na ekologické automobily. Fit byl naposledy jedničkou na japonském trhu v březnu 2009. Letos v lednu jeho prodej meziročně stoupl o téměř 14 % na 14 873 vozů. Prodej automobilů Prius se naopak propadl o 38 % na 13 711 vozů. Prius vstoupil na trh v roce 1997 jako první hybridní automobil a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu.

Praha podá ústavní stížnost kvůli odhlučnění magistrály v ulici 5. května, které jí loni nařídil Nejvyšší soud. Rozhodla o tom rada hlavního města. Podle vedení města je v současné době rozsudek nevykonatelný.

Přední výrobci mobilních telefonů začnou uvádět na evropský trh jednotnou nabíječku pro všechny typy mobilů ještě letos. Čtrnáctka výrobců dnes oznámila, že jednotný standard konektoru usnadní život uživatelům a sníží objem elektronického odpadu.
Skupina výrobců zahrnuje Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorolu, NEC a Nokii. Dále v ní jsou Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, SonyEricsson, TCT Mobile, Texas Instruments a Atmel. Nabíječky s jednotným standardem začnou postupně uvádět na trh koncem roku, napsala agentura AP.

Patrně první případ, při němž byl příčinou smrti kohout, šetří policie v americkém správním okrsku Kern. Pětatřicetiletý muž tu zemřel poté, co ho při nelegálních kohoutích zápasech zasáhl čepelí přivázanou k ostruze bojující kohout, napsala dnes agentura AP.
Čepel prořízla Josemu Luisovi Ochoovi pravé lýtko a svému zranění podlehl o dvě hodiny později v nemocnici. Policie případ, který se stal 30. ledna, stále ještě vyšetřuje a zjišťuje, zda k mužově smrti nepřispělo pozdní přivolání lékařské pomoci.
Kohoutí zápasy jsou ve Spojených státech, stejně jako v řadě dalších zemí nelegální. Speciálně cvičení kohouti v tomto krvavém "sportu" bojují, dokud není jeden z nich neschopen dalšího boje nebo mrtev.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů