Čtvrtek, 18. dubna 2024

Budoucnost patří energeticky a environmentálně šetrným domům

Budoucnost patří energeticky a environmentálně šetrným domům

Celá Evropa přemýšlí, jak ještě více snížit energetickou náročnost provozu i výstavby a rekonstrukcí domů. Některé koncepty si již našly cestu do praxe -- nízkoenergetické a pasivní domy. Začínají se stavět domy s nulovou spotřebou energie a produkcí CO2. Existuje smělý plán EU, který stanovuje povinnost navrhovat všechny nové budovy "s téměř nulovou spotřebou energie", a to od roku 2018 novostavby veřejných budov a od roku 2020 novostavby všech budov. Jedná se dokonce o novou evropskou směrnici (známou pod zkratkou EPBD II). I Česká republika se začíná probouzet a vznikají zde velmi inspirativní a energeticky efektivní domy.

Na jižním Plzeňsku vyroste soubor 14 pasivních domů

V Plzeňském kraji je staveb v pasivním standardu zatím jen velmi málo. O to více těší, že v Dobřanech na jižním Plzeňsku vyrůstá soubor 14 pasivních rodinných domů. Jedná se o výjimečný počin i na úrovni celé České republiky.

Občanské sdružení ENVIC se proto rozhodlo uspořádat komentovanou prohlídku rozestavěného pasivního domu právě v Dobřanech. Exkurze na tuto stavbu proběhne v sobotu 19. února. Sraz účastníků bude ve 14 hodin na náměstí T. G. M. před Městským úřadem v Dobřanech. "Exkurze bude užitečná nejen pro zájemce o stavbu rodinného pasivního domu, ale i pro profesionály z řad stavebních firem, projektantů a developerů. Zdá se, že právě pasivním domům patří budoucnost", doplňuje Ilona Gonová koordinátorka akce ze sdružení ENVIC.

Ekodům -- cesta k úspornému a zdravému bydlení

Zájemci o informace a zkušenosti o stavbách environmentálně a energeticky úsporných se mohou zúčastnit besedy s názvem Ekodům ! -- cesta k úspornému a zdravému bydlení. Uskuteční se 17. února 2011 od 18 hodin v divadélku JoNáš v Měšťanské besedě v Plzni. Besedovat bude s účastníky odborný poradce v oblasti energetiky a stavebnictví občanského sdružení ENVIC Václav Šváb. "Návštěvníci besedy se dozvědí, proč je stavba ekodomu řešením pro budoucnost. Dozví se, z jakých materiálů lze postavit nízkoenergetický nebo pasivní dům -- zděný dům nebo dřevostavbu. Jaké materiály použít jako tepelné izolace u novostaveb i rekonstrukcí. Podle čeho vybrat okna a jak je správně osadit. Jak a jakým systémem větrat a jak odstranit vlhkost v domě. Jaký způsob vytápění je šetrný k naší kapse a jaký k životnímu prostředí. Jaké jsou poznatky z provozu Trombeho stěny a co zajímavého přináší Stirlingův motor, vypočítává obsah besedy Václav Šváb". Zajímavá bude i diskuse s autory projektu 14 pasivních domů v Dobřanech. Prezentovat je bude projektant Ing. Zdeněk Baxa. Vstup na přednášku s besedou i exkurzi je zdarma.

Tyto! akce se konají v rámci projektu ENVIC - Síť environmentálních! informa čních, vzdělávacích a poradenských center Plzeňského kraje, který byl podpořen Státním fondem životního prostředí, Ministerstvem životního prostředí a Plzeňským krajem.

Více informací poskytne: Tomáš Popp -- tel.: 739 654 834, email: tomas.popp@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů