Úterý, 19. března 2024

Výnos z povolenek chce ministerstvo financí i životního prostředí

Výnos z povolenek chce ministerstvo financí i životního prostředí

Ministerstvo financí a ministerstvo životního prostředí v příštích týdnech svedou souboj o výnosy z emisních povolenek, které bude Česko prodávat v aukcích. Suma, kterou stát do roku 2020 díky těmto povolenkám získá, se má pohybovat v řádu stovek miliard korun. Ve svém dnešním vydání o tom píše deník E15.

Ministr financí Miroslav Kalousek podle listu nechce, aby zisky z povolenek zamířily do fondu, který spadá pod ministerstvo životního prostředí. "Ministerstvo financí obecně prosazuje princip univerzality příjmů a výdajů. Domníváme se, že by příjmy z prodeje emisních povolenek měly být příjmem státního rozpočtu," citoval deník mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba.

Podle šéfa odboru změny klimatu na ministerstvu životního prostředí Pavla Zámyslického by se první aukce povolenek mohla uskutečnit v roce 2012. Výnosy z této akce se podle předběžných odhadů mohou pohybovat mezi sedmi a deseti miliardami eur (přes 242 miliard korun), píše E15.

Příděl emisních povolenek z EU, které si budou podle nových pravidel jednotlivé podniky v aukcích kupovat, se vztahuje na období 2013 až 2020. Česká vláda zvažuje, zda použije část výnosů na kompenzaci zdražení elektřiny v důsledku loňského rozvoje solárních elektráren.

Ve hře je podle Zámyslického také varianta, že část výnosů bude využita podobně jako peníze z kjótských kreditů na program Zelená úsporám, který slouží pro zateplování budov či výměně kotlů. Zámyslický upozornil, že minimálně polovina ze sumy, kterou stát z prodeje povolenek získá, musí být podle evropských pravidel zpětně investována do ochrany klimatu a životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů