Úterý, 19. března 2024

Filmový festival Jeden svět se blíží!

Kdo by neznal festival dokumentů Jeden svět? Festival zaměřený na dokumenty o lidských právech nezapomíná ani na ekologii a představí filmy, výstavy a další programy na ekologická témata. Tradičně nabídne tři soutěžní kategorie a navíc i 11 tematických sekcí. Podívejme se teď na jednu z nich - Ekologické výzvy.

Filmový festival Jeden svět se blíží!

Na letošním Jednom světě si budeme vybírat ze 107 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa, které byly vybrány z více než 1 600 přihlášených snímků.

Sekce Ekologické výzvy

Jeden svět společně s Hnutím DUHA ukáže, že lze změnit současnou energetiku, snížit znečištění a pomoci tím lidem ve vyspělých i rozvojových zemích. Recyklace odpadů přináší pracovní místa. Moderní technologie posilují ekonomiky. Státy se díky zateplování domů a obnovitelným zdrojům vymaňují ze závislosti na dovozu fosilních paliv, jejichž těžba ohrožuje lidi i přírodu. Filmy připomenou, jak velkou roli v ochraně životního prostředí dokáže sehrát občanský aktivismus.

Témata filmů budou reflektovat také problematiku přechodu na obnovitelné zdroje energie, odvrácenou stranu čínského ekonomického zázraku, ale také možnosti recyklace odpadu a cenných přírodních surovin. Filmy a besedy představí, jak se může změnit energetický metabolismus průmyslových států, doprovodné akce se pak zaměří na praktické rady pro zodpovědnější přístup společnosti i jednotlivců k životnímu prostředí.

Hnutí DUHA také připravilo doprovodný program: panelové debaty se zajímavými hosty, debaty po filmech, výstavu ekologických komiksů, sérii tématických článků a interaktivní infostánek.

Jeden svět po celé republice

Jeden svět tradičně neprobíhá jen v Praze, ale v průběhu března a dubna se konají projekce a doprovodné akce v dalších 34 městech po celé České republice. Na doprovodné debaty k sekci Ekologické výzvy se tak můžete těšit nejen v Brně, kde bude Jeden svět od úterý 22. 3. do soboty 29. 3., ale i v dalších regionech.

Velká výzva pro svět i Českou republiku

Hnutí DUHA v kampani Velká výzva prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně - krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

"Můžete být aktivní hned teď: napište našim poslancům ať přijmou nový zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů, čisté energie, recyklace odpadů či pohodlné železnice." říká kampaň.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů