Pátek, 19. dubna 2024

PROJEKT MRKVIČKA VYRAZIL K UČITELKÁM MATEŘSKÝCH ŠKOL NA VYSOČINĚ

PROJEKT MRKVIČKA VYRAZIL K UČITELKÁM MATEŘSKÝCH ŠKOL NA VYSOČINĚ

Nepřijedou-li učitelky mateřských škol za Mrkvičkou, přijede Mrkvička za nimi. Takto stručně by se dala popsat právě probíhající aktivita podporující ekologickou výchovu v mateřských školách kraje Vysočina. A tak programový tým z Chaloupek o.p.s. uspořádal jednodenní metodický seminář "Čtvero ročních období" hned ve třech vysočinských městech.

ucitelkyPrvní ze seminářů se uskutečnil už začátkem ledna na domácí půdě organizátorů, pracovišti Ostrůvek ve Velkém Meziříčí. Desátého února pak "Mrkvičky" se Čtverem ročních období vyjely do Havlíčkova Brodu a hned následující den do Pelhřimova. Příjemná atmosféra obou seminářů byla podpořena především osobností skvělé lektorky Petry Koppové. Seminář byl veden zážitkovou formou. Členka organizačního týmu Martina Jindřišková vysvětluje: "Paní učitelky si nejdříve veškeré aktivity vyzkoušely samy na sobě. Jednoduše se staly dětmi a hrály si. Po klapce jsme hry probraly po metodické stránce. Tímto způsobem čas ubíhal velmi rychle a bylo hodně veselo." Seminář trval pět hodin a část byla realizována i venku. Účastnice odjížděly spokojené se spoustou nových a ve výuce využitelných nápadů. "Mám opravdu velkou radost z reakcí ve zpětných vazbách, ze kterých vyplývá, že se nám podařilo naplnit náš cíl: inspirovat, motivovat MŠ pro venkovní aktivity v návaznosti na pozorování přírody, jak se během čtyř ročních dob mění a také podpořit setkávání učitelek a výměnu informací i zkušeností mezi nimi," hodnotí Jindřišková.

Mateřské školy se v dohledné době mohou těšit na krajskou konferenci, která proběhne ve Velkém Meziříčí už 28. března a bude zaměřena na nabídku environmentálních aktivit organizací kraje Vysočina. "Úvodní slovo pronese pan Ing. Aleš Máchal z brněnské Lipky. V dopoledním bloku příspěvků se kromě nabídky organizací budeme zabývat i zahradami mateřských škol a jejich možnostmi. Dále zazní prezentace dobré praxe některé školky ze sítě Mrkvička," zve na konferenci Jindřišková. V rámci konference proběhnou také dva bloky praktických dílen na témata: Muzikoterapie; První pomoc; Ubrousku, prostři se!; Pohádkové tvoření.
Tento projekt by nebylo možné uskutečnit bez spolufinancování Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.


Více informací poskytne:

Martina Jindřišková, 733 152 581, martina.jindriskova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů