Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČR nestihla včas zakázat bisfenol A v kojeneckých lahvích

ČR nestihla včas zakázat bisfenol A v kojeneckých lahvích

Česká republika nestihla přijmout právní předpis, který zakazuje výrobu a prodej kojeneckých lahví s bisfenolem A (BPA). Podle nové směrnice EU (1) měla ČR za povinnost předpis přijmout a zveřejnit do včerejška, což se nestalo.

Greenpeace chce, aby byl předpis přijat co nejdřív a navíc minulý týden vyzvalo Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby zákaz rozšířilo na všechny výrobky pro malé děti, které přicházejí do styku s potravinami.

Ministerstvo zdravotnictví výzvu Greenpeace nevyslyšelo a potvrdilo, že zákaz bude platit jen pro kojenecké lahvičky. Přitom právě potraviny, do kterých uniká BPA z obalů (lahvičky, plastové nádobí, konzervy) jsou podle závěrů panelu Světové zdravotnické organizace (WHO) největším zdrojem této látky pro lidský organismus. (2) " Dětský organismus nerozlišuje, zdali se do něj BPA dostalo z lahvičky, hrníčku, konzervy nebo kelímku. Nevidím důvod, proč by to mělo rozlišovat Ministerstvo zdravotnictví a zakázat jen jeden z mnoha výrobků, ze kterých může BPA unikat a dostávat se do dětského organismu," vysvětluje Jan Freidinger z Greenpeace.

Aby nebyli kojenci vystavování působení BPA z ostatních produktů, osloví Greenpeace dovozce či zástupce většiny světových výrobců kojeneckých potřeb a všechny velké obchodní a lékárenské řetězce působící v ČR a upozorní je, že by měly bezodkladně přestat nabízet nejen lahvičky s BPA, které budou od června zakázané, ale i veškeré ostatní kojenecké zboží s obsahem BPA.

Působení BPA je spojováno s řadou zdravotních obtíží (3) a největší riziko představuje právě pro dětský organismus, který ho nedokáže odbourat stejně rychle jako dospělí jedinci.

Greenpeace vyzvalo již loni v dubnu ministerstvo zdravotnictví, aby BPA v produktech pro děti omezilo, ale ministerstvo to odmítlo s tím, že nemá dostatek informací o možných rizicích a že nepovažuje za rozumné použít v tomto případě princip předběžné opatrnosti. Většina ostatních členských států a Evropská komise však byla naštěstí jiného názoru a 28. ledna 2011 Komise přijala směrnici, která zakazuje BPA v kojeneckých lahvích

Poznámky :
1)Směrnice 2011/8 ES
2) http://www.greenpeace.org/czech/cz/news/potraviny-jsou-hlavn-m-zdrojem/
3) http://hazardshormony.cz/rizikabpa.html

Kontakty:
Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR e-mail: jan.freidinger@greenpeace.org, tel.: 608 729 071
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů