Sobota, 20. dubna 2024

Moravskoslezský kraj z peněz EU pořídí 86 ekologických autobusů

Moravskoslezský kraj z peněz EU pořídí 86 ekologických autobusů

Částku 150 milionů korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko využijí čtyři dopravní společnosti na severu Moravy k nákupu 86 nových autobusů pro příměstskou dopravu cestujících. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí regionální rady Michal Sobek.

Projekty ve středu schválila Regionální rada Moravskoslezsko, vozový park se obnoví do dvou let.

"Nové, bezbariérové a ekologické autobusy zajistí komfortnější příměstskou dopravu. Umožní vyřadit starší stroje z provozu," sdělil člen Výboru Regionální rady Moravskoslezsko a první náměstek hejtmana kraje Miroslav Novák.

Největší díl dotace získá společnost Veolia Transport Morava na pořízení 44 autobusů.

"K bezmála 77 milionům korun dodá vlastních 154 milionů korun. Autobusy s dieselovým motorem budou splňovat emisní normu EURO5. Bezbariérový přístup zajistí výklopná plošina, nebude chybět informační systém pro sluchově a zrakově hendikepované," přiblížil Sobek a dodal, že autobusy proto budou jezdit zejména v oblastech s vyšší kumulací lidí s omezenou schopností pohybu a orientace.

"Dodávka autobusů má proběhnout ve třech fázích od tohoto roku do jara 2013. V současné době zajišťuje dopravce obslužnost v Moravskoslezském kraji za pomoci 365 autobusů, pouze 19 je bezbariérových," řekl Sobek.

Nízkopodlažní a ekologické autobusy vybavené světelným a akustickým signalizačním systémem pořídí také tři menší regionální dopravci.

"S pořízením 15 autobusů pro ČSAD Karviná pomůže dotace 26 milionů korun, celkové výdaje šplhají k 79 milionům korun. ČSAD Havířov získá přes 24 milionů korun na nákup 14 nových autobusů. Celkem zaplatí více než 73 milionů korun. ČSAD Frýdek-Místek dostane přes 22 milionů korun z celkových 68 milionů korun na 13 nových vozidel," vyjmenoval Sobek.

Evropské peníze poslouží také při souběžně probíhající modernizaci městské autobusové dopravy. "V listopadu minulého roku podpořila Regionální rada Moravskoslezsko nákup 80 nových autobusů MHD různých dopravců dotací 153 milionů korun z ROP Moravskoslezsko," doplnil mluvčí.

Regionální rada Moravskoslezsko zodpovídá za uplatnění 18 miliard korun z evropských fondů určených k rozvoji regionu v letech 2007-2013. Investice směřují kromě dopravní infrastruktury a obslužnosti také do veřejných služeb, vybavenosti měst a obcí nebo cestovního ruchu. Doposud podpořila v součtu 519 projektů částkou 11,5 miliardy korun.

Autor: Ilona Honusová
Zdroj: www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů