Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise zažalovala Slovensko kvůli skládce nedaleko Žiliny, proti níž se již řadu let staví místní obyvatelé. Skládka, která funguje v Považském Chlmci již 50 let, se měla uzavřít do konce roku 2008, místo toho se však rozšířila a hrozí, že se přiblíží rodinným domům na zhruba 130 metrů. "Na základě právních předpisů se měly skládky odpadu sladit s novými právními předpisy, anebo všechny zavřít do 16. července 2009," uvedla komise.

Ke krádeži fotovoltaických panelů došlo v noci z pondělí na úterý na Moldavě. Neznámý zloděj( zlodějové) zde navštívil oplocený areál solární elektrárny, kdy po poškození oplocení vnikl dovnitř a odcizil postupně celkem 49 solárních panelů v hodnotě téměř 400 tisíc korun. Další dva panely poškodil. V případě dopadení mu hrozí vzhledem k výši škody až pětiletý trest odnětí svobody.

Generální ředitel Tesca, sir Terry Leahy, vyzval vlády na celém světě ke spolupráci se soukromými firmami k zajištění toho, aby inovace vedoucí k minimalizaci uhlíkových emisí nebyly zbytečně zpomalovány regulacemi. Při oznámení otevření dvou obchodů s nulovou uhlíkovou stopou v Thajsku a České republice, uvedl, že vlády potřebují vytvořit takové regulační prostředí, které umožní soukromým firmám postupovat způsobem, který při-nese ekonomický růst udržitelný v každém směru a umožní jim pracovat na rozvoji levnějších a jednodušších zelených řešení, která budou atraktivnější pro zákazníky. Podle něho to jsou právě soukromé společnosti jako Tes-co, které povedou vývoj směrem k zelenějším ekonomikám.

Do soutěže v oboru biopotravin "Česká biopotravina roku 2010", jež byla vloni vyhlášena již podeváté, nominovalo 17 výrobců biopotravin celkem 42 výrobků v 7 kategoriích. V únoru odborná porota vybere vítěze, kteří budou 23. 3. slavnostně vyhlášeni na konferenci Retail in Detail v Praze. Soutěž má za cíl podporovat vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější biopotraviny vyráběné v ČR. Každoročně ji vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s Pro-Bio Svazem ekologických zemědělců. Také tentokrát budou kromě hlavní ce-ny vyhlášeni vítězové jednotlivých produktových kategorií, konkrétně kategorií mlýnské a pekárenské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, výrobky z ovoce a zeleniny a víno z ekologických hroznů.

Samice soba polárního, která jako jediná přežila loňský útok psů v Podkrušnohorském zooparku, strávila zimu a období říje v olomoucké zoologické zahradě. Umístěna byla
s chovným samcem. Její transport zpět do Podkrušnohorského zooparku proběhl v pondělí 14. 2. 2011.
Samice soba se vrátila do zrekonstruované ubikace uvnitř výběhu sobů. Nová ubikace je prostornější, větší komfort zvířatům poskytují oddělené boxy i nové vyhřívané napáječky.
Chov sobů v Podkrušnohorském zooparku se již brzy rozroste o samici ze Zoo Praha, ve fázi příprav je i příchod nového chovného samce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů