Pátek, 26. dubna 2024

BMW a PSA společně při vývoji hybridních technologií

BMW a PSA společně při vývoji hybridních technologií

Automobilky BMW a PSA Peugeot Citroën se rozhodly vytvořit společný podnik, ve kterém budou každá vlastnit padesátiprocentní podíl. Podnik dostal název BMW Peugeot Citroën Electrification a dohodu o něm podepsali 1. února 2011 předseda představenstva skupiny BMW Norbert Reithofer a předseda představenstva PSA Peugeot Citroën Philippe Varin.

BMW Peugeot Citroën Electrification se soustředí na vývoj a výrobu součástek pro hybridní vozy (bateriové moduly, elektrické stroje, generátory, výkonová elektronika, nabíječky) a dále také programového vybavení pro fungování hybridních systémů. Partneři budou vyvíjet, vyrábět nebo nakupovat tyto součásti společně, což oběma skupinám ušetří náklady. Dalším účelem spolupráce je vytvořit otevřenou evropskou platformu věnovanou těmto technologiím, která přispěje ke strukturalizaci evropského průmyslu na poli hybridních technologií. Společný podnik bude moci v tomto směru zadávat určité vývojové práce svým dodavatelům a prodávat hybridní součástky i jiným automobilkám či dodavatelům. Pokud společný podnik obdrží souhlas od příslušných antimonopolních úřadů, začne fungovat ve druhém čtvrtletí roku 2011. Nové hybridní součásti vyrobené v rámci této spolupráce budou do vozů obou partnerů montovány od roku 2014.

Skupiny BMW a PSA Peugeot Citroën již několik let úspěšně spolupracují na poli benzinových motorů, kterých v letech 2006 až 2010 vyrobily společně 1,8 milionu. V únoru 2010 se oba partneři zavázali vyvinout novou generaci čtyřválcových benzinových motorů, které budou splňovat normu Euro 6. Společně vyráběné motory jsou v současnosti montovány do modelů MINI a do řady vozů značek Peugeot a Citroën.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů