Pátek, 26. dubna 2024

Ministr Tomáš Chalupa se účastní zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí a Globálního fóra ministrů životního prostředí

Ministr Tomáš Chalupa se účastní zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí a Globálního fóra ministrů životního prostředí

Ve dnech 21. - 24. února 2011 se v keňské metropoli Nairobi koná 26. zasedání Řídící rady Programu Organizace spojených národů pro životní prostředí (UNEP) a Globální fórum ministrů životního prostředí (GMEF). Českou republiku na jednáních reprezentuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

UNEP již téměř čtyřicet let koordinuje mezinárodní aktivity na ochranu životního prostředí a představuje tak globální a regionální environmentální autoritu v rámci systému OSN. Každoroční vrcholné setkání ministrů životního prostředí z celého světa otázek určuje hlavní směry globální politiky životního prostředí.

Letošní zasedání GMEF je zaměřeno na dvě široce diskutovaná témata současné politiky - zelenou ekonomiku a zefektivnění mezinárodní správy životního prostředí. Závěry jednání ministrů přispějí ke Konferenci OSN o udržitelném rozvoji, tzv. konferenci Rio+20, která se uskuteční v červnu 2012 v brazilském Riu de Janeiro.

Zelená ekonomika představuje nový ekonomický model založený na finančním ocenění přírodního kapitálu, který usiluje o eliminaci negativních dopadů ekonomického růstu na životní prostředí a ke stimulaci růstu využívá investice do nových technologií šetrných k životnímu prostředí. Z krátkodobého hlediska zelená ekonomika přispívá k zotavení z globální krize, z dlouhodobého hlediska pak k naplňování principů udržitelného rozvoje, ke zmírnění chudoby a zajištění konkurenceschopného ekonomického rozvoje.

V rámci diskuze ministrů k přínosům, výzvám i rizikům spojeným s přechodem k zelené ekonomice ministr Chalupa upozorní na potřebu opatrnosti vůči přílišné regulaci. Zdůrazní, že pro úspěšnou implementaci přechodu k zelené ekonomice je nezbytné nalezení nových způsobů financování, zajištění spolupráce mezivládním a soukromým sektorem a zapojení výzkumných a vzdělávacích institucí.

Mezinárodní správa životního prostředí, resp. její racionalizace se týká problematiky reformy současných institucí v systému OSN, tak aby byla zajištěna účinná ochrana světového životního prostředí a umožněno efektivní řešení globálních a regionálních problémů. Ministr Chalupa podpoří proces posílení a zefektivnění mezinárodní správy životního prostředí v úzké provázanosti s probíhající reformou mezinárodní správy udržitelného rozvoje a s minimálními finančními a administrativními dopady.

Paralelně s diskuzemi na ministerské úrovni budou probíhat zasedání Pracovního výboru, který zhodnotí implementaci rozhodnutí a doporučení přijatých na vrcholných zasedáních OSN a dalších důležitých jednáních, včetně rozhodnutí přijatých na 25. zasedání Řídící rady UNEP v únoru 2009, kde Česká republika jako předsednický stát Rady EU prosazovala stanoviska EU. Projednáváno bude 17 nových rozhodnutí, mj. k mezinárodní správě životního prostředí, chemickým látkám, programu práce a rozpočtu UNEP pro roky 2012 - 2013, Desetiletému rámci programů udržitelné spotřeby a výroby a světovému stavu životního prostředí.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů