Pátek, 29. března 2024

Zavalí nás děti odpadem?

Dospělý člověk v České Republice vyprodukuje ročně asi 250 kg odpadu. Malé děti ale víc než dvakrát tolik! Mohou za to jednorázové plenky. Nejen o nich bude plánovaný projekt jihočeské organizace Rosa, který se jmenuje "Dopady dětského odpadu" a chce snížit zátěž, kterou  s sebou přináší jednorázové plenky či nekvalitní hračky.

Zavalí nás děti odpadem?

Dítě s půltunou vyhozených jednorázových plen ročně je největším producentem směsného komunálního odpadu v rodině. Navíc se jedná o odpad netříditelný, problematicky spalitelný a téměř nerozložitelný (doba rozkladu 200 - 400 let). Děti v přebalovacím věku (do cca 2 - 3 let) se tak stávají paradoxně největšími znečišťovateli svého vlastního životního prostředí.

To si uvědomují mnohé rodiny s malými dětmi i samosprávy pokrokovějších obcí. Řešení existuje: od jednorázových plen, které se na našem trhu objevily před zhruba 20 lety, se navrátit k plenám látkovým.

"Přitom např. moderní látkové pleny vypadají úplně jinak než plenky z dob našeho mládí. V podstatě byste je na první pohled přirovnali k jednorázovým - mají stejný tvar, zapínání na suché zipy, jsou barevné či s obrázky. Nevyvářejí se a nežehlí. Navíc jsou bez zdravotních rizik, jsou pohodlné, z přírodních materiálů jako je bavlna, len, bambus... Pro jemnou dětskou pokožku určitě to nejlepší," dodává Mgr. Věra Soukupová, koordinátorka projektu ze společnosti Rosa, sama maminka malého syna.

Projekt "Dopady dětského odpadu" se ale nezabývá jen plenkami. Za posledních 20 let neúměrně vzrostla celková materiální spotřeba dítěte, tedy i v oblasti potřeb pro děti a zejména hraček. Na trhu se objevily hračky z nekvalitních materiálů, které nevydrží déle než několik měsíců či týdnů, někdy bohužel jen dní. A když doslouží? Končí opět na skládkách a ve spalovnách. Záměrem projektu je rodičům i prodejcům pomoci podle předem daných kritérií vybrat vhodnou, šetrnou a bezpečnou hračku pro jejich malé ratolesti.

V průběhu roku se k tématům chystají osvětové akce pro veřejnost, besedy, výstavy, ale i semináře pro zdravotníky, pedagogy a ekoporadce. Rosa připravuje konference "Ekodítě", výukové programy pro školy a školky, nové metodické materiály (letáky, plakáty, samolepky i videošoty). Není proto překvapením, že společnost Rosa bude i letos již po páté koordinátorem a realizátorem celorepublikové osvětové kampaně Týden opravdových plen.

Mgr. Irena Vacková, realizátorka projektu "Dopady dětského odpadu" společnosti Rosa,o.p.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů