Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Radní Olomouckého kraje schválili nařízení, kterými je v různých částech regionu vyhlášeno šest přírodních památek. Jedná se o evropsky významné lokality, které byly již dříve zařazeny do soustavy chráněných území Natura 2000.

Více než sto kytovců uhynulo nebo muselo být usmrceno na ostrově Stewart Island u novozélandského Jižního ostrova poté, co uvázlo na jedné z tamních pláží. Kulohlavce podle novozélandského úřadu na ochranu přírody našli v neděli turisté. Úřady pak na místě zjistily, že asi polovina stáda je po smrti a ostatní umírají.

Dávame Vám do pozornosti novú publikáciu "Biodiverzita vo vybraných slovenských mestách a dobré príklady z praxe pri ochrane a podpore biodiverzity v urbanizovanom prostredí ", ktorá zhŕňa výsledky a skúsenosti z prvého ročníka súťaže "Hlavné mestá biodiversity 2010". Súťaž bola realizovaná v rámci medzinárodného projektu "Podpora ochrany prírody a biodiverzity v mestských oblastiach: Európska cena Hlavné mestá biodiverzity".
Záštitu nad súťažou prevzalo Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky.
Publikácia je voľne stiahnuteľná z webovej stránky súťaže
www.rec.sk v sekcii dokumenty.

Na sklonku února (25. až 27.2.2011) se v Pečínských alejích v Orlických horách uskuteční v rámci programu Zasaď si svůj strom Hnutí Brontosaurus víkendovka Kurz péče o staré dřeviny.
Zájemci se mohou těšit na názorné prořezávání stromů s odborným výkladem a následně si to budou moci sami vyzkoušet v terénu. "Kdo by se péči o staré stromy (snad i mladé) rád naučil, zhluboka čerstvého vzduchu nadechl, strom pohladil a jedlobukový les navštívil, srdečně je zván." Vyzvala organizátorka akce Monika Kašparová.
Víkendovky Zasaď si svůj strom propojují dobrovolnou práci pro přírodu, zážitkový program a environmentální výchovu. Jsou určeny především studentům středních a vysokých škol a jiným mladým lidem. Více informací najdete na www.akcepriroda.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů