Úterý, 23. dubna 2024

Inteligentní systémy pro ekologické stavby

Ústředním tématem letošního ročníku ISH ve Frankfurtu nad Mohanem je dlouhodobě udržitelné využívání vody a energie. Budou zde představeny nejnovější technologie a poznatky především v oborech vytápění, chladicí a ventilační techniky.

Inteligentní systémy pro ekologické stavby

Veletrh je přední inovační platformou v oboru a také největší světovou přehlídkou koupelnového designu, efektivních způsobů vytápění a vyspělé klimatizační techniky, využívajících obnovitelné zdroje energie. Koná se ve dnech 15. až 19. března 2011. Své výrobky ve Frankfurtu nad Mohanem představí více než 2300 společností.

"Poptávka po energeticky úsporném stavebnictví se projevila v počtu přihlášek i ve velikosti veletrhu ISH s integrovaným přístupem k vodnímu a energetickému hospodářství," říká Wolfgang Marzin, předseda představenstva společnosti Messe Frankfurt.

NOVÉ TECHNOLOGIE

Grantové programy se zabývají především úsporou energie v bytech, zatímco daleko větší potenciál úspor v nebytových prostorech jim většinou uniká. Téměř dvě třetiny energie v budovách spotřebuje nerezidenční segment. Podle koaliční smlouvy německých vládnoucích stran by se objem emisí CO2 měl v roce 2020 v porovnání s rokem 1990 snížit o 40 procent. Vezmeme-li v úvahu, k jakému snížení již došlo, znamenalo by to, že do roku 2020 musíme snížit emise CO2 o dalších 270 milionů tun. Podle McKinseyho studie bude možné s použitím stávajících technologií dosáhnout jejich snížení přibližně o 72 milionů tun ročně; ovšem za předpokladu, že budou zavedena příslušná opatření v nerezidenčním segmentu.

Díky decentralizovaným a zejména centralizovaným řešením je možné vybavit domy energetickými systémy, které splňují požadavky na úsporný provoz. V administrativních budovách hrají klíčovou roli inteligentní centrální klimatizační systémy, které se dají nastavit podle individuálních potřeb.

Energetická sekce ISH Energy představí především obnovitelné zdroje energie a klimatizační, chladicí a ventilační techniku, která je na veletrhu soustředěna pod názvem Aircontec. Přehlídka bude zahrnovat nejen tepelná čerpadla pro chlazení i topení, solární klimatizaci a využití odpadního tepla, ale také chlazení venkovním vzduchem a nepřímé odpařovací chlazení. V posledních letech došlo k vývoji technologií, které se mohou integrovat do obslužných a technických systémů budov a do velké míry splňují požadavky na energetickou účinnost a klimatickou odolnost.

ÚSPORY ENERGIE

Rozhodujícím faktorem pro energetickou úspornost je celková stavební koncepce projektu a integrace systémů podřízených řízení budov. Důležitým prvkem ale stále zůstává energetická náročnost jednotlivých komponent, zejména v oblasti klimatizační, chladicí a ventilační techniky. Výrobci na tuto výzvu reagovali a instalací moderních motorů s elektronickou regulací energetickou náročnost svých produktů významně snížili. Důležité je kromě toho i zpětné získávání tepla pomocí rekuperace.

Vzhledem k poptávce po energeticky nenáročných a ekologicky šetrných zařízeních roste význam obnovitelných zdrojů. Mezi ně patří solární kolektory i využití geotermální energie. Zemní zásoba energie může sloužit jako zásobárna podzemní vody, výměník tepla nebo jako úložiště energie. Podle požadované teploty a účinnosti systému lze zařízení v budovách využít různými způsoby. V létě země funguje jako chladič - podle teploty média proudícího ze země je možno uplatnit různé chladicí systémy bez nutnosti instalovat další aktivní chladicí zařízení, jako jsou např. stropní, nástěnné či podokenní konvektory.

ODBORNÉ PŘEDNÁŠKY

Přednáškový program pořádá společnost Messe Frankfurt ve spolupráci s Ústavem pro ovzduší v budovách (Fachinstitut Gebäude Klima e.V. - FGK). Günther Mertz, generální ředitel FGK, říká: "Na základě německých a evropských směrnic pro zvyšování energetické účinnosti a stanovených cílů v oblasti ochrany ovzduší a celého životního prostředí fórum ukáže, jak lze účinně zabudovat klimatizační a ventilační techniku do obslužných a technických systémů budov. Jeho účastníci se seznámí s praktickými ukázkami tohoto propojení ve formě špičkových stavebních projektů a účinných energetických koncepcí.Velká část lektorů na Klimatizačním fóru bude z německých ministerstev a přinese informace o současném stavu příprav směrnice o úspoře energie, která má být přijata v roce 2012, a způsobech její podpory a propagace."

Účast na přednáškách je zdarma a jejich program bude dostupný na internetu na stránkách veletrhu v sekci "Events" na adrese www.ish.messefrankfurt.com.

TRENDY PRO KOUPELNY

Vystavovatelé ekologických a designových koupelen představí své návrhy v sekci ISH Water. Tři hlavní trendy pro sezonu 2011/2012 nesou názvy: Zelená koupelna - návrat k přírodě, Snadná koupelna a Koupelnový interiér - pryč se zdmi. Zelené koupelny jsou zaměřeny především na využívání omezených zdrojů, vody a ekologického designu, kde se upřednostňuje použití recyklovatelných materiálů, např. mědi, oceli, dřeva, skla a keramiky. Cílem návrhů Snadných koupelen je vytvoření pohodlného řešení napříč generacemi, které nabídne uživatelům všech věkových skupin optimální podmínky a pohodlí. Koupelnový interiér je úzce spjat s novou interpretací významu koupelen a prostorových řešení.

Více informací na www.ish.messefrankfurt.com.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů